I Säffle är nästan hälften av de utrikesfödda arbetslösa, öppet arbetslösa eller i program Foto: SVT

Hög arbetslöshet bland utrikesfödda

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det är brist på arbetskraft inom vissa branscher är arbetslösheten bland utrikes födda fortfarande stor. I Säffle är nästan hälften av de utrikesfödda arbetslösa, öppet arbetslösa eller i ett program, enligt färsk statistik från Arbetsförmedlingen.
– Det kostar för mycket, både ekonomiskt och mänskligt med hög arbetslöshet, säger Ingemar Rosén, kommunchef i Säffle.

Säffle driver, tillsammans med Filipstad, Sunne, Grums och Kil, projektet Värmlandsmodellen som är ett försök att matcha arbetslösa för de behov som arbetsgivarna har. Det handlar bland annat om SFI-utbildning med speciell inriktning mot vård, industri och fastighetsskötsel.

– Misslyckas vi har vi en situation med ett väldigt högt försörjningsstöd, lyckas vi har vi människor i arbete som utgör ett skatteunderlag som gör att vi kan finansiera vår välfärd, säger Ingemar Rosén.

Petra Andersson, som är projektledare för Värmlandsmodellen i Säffle, säger att de kan visa på goda resultat efter att SFI-utbildningen ändrat inriktning och blivit mer än att bara lära ut svenska. Till exempel har ett tiotal personer efter praktik fått anställningar på Moelven i Värmlands Bro.

Långt från arbetsmarknaden

Men matchningen är inte helt enkel.

– De här människorna står ganska långt ifrån arbetsmarknaden, det är mycket att se över, det är språk, kultur, normer och värderingar som ska passa in på den nya arbetsplatsen och det kan man göra genom den här nya modellen, man har en praktik där språkundervisningen är tydligt kopplad till yrket, säger hon.

Säffle 49,2 %

Filipstad 47,9 %

Kristinehamn 41,5 %

Munkfors 40,6 %

Storfors 34,8 %

Grums 32,6 %

Hagfors 29,5 %

Sunne 24,6 %

Forshaga 23,1 %

Arvika 22,5 %

Torsby 22,5 %

Årjäng 22,0 %

Karlstad 21,9 %

Kil 20,7 %

Eda 20,2 %

Hammarö 13,3 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – Jobb

Mer i ämnet