socialdemokraten Ulrica Hammarström är redo att ta över i Pajala. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hon är redo att ta över i Pajala

Publicerad

Valutgången i Pajala visade på en tydlig kommunalrådskandidat – och socialdemokraten Ulrica Hammarström är redo att ta över.

Socialdemokraterna landade på 29 procent medan utbrytaren och utmanaren Framtid S stannade på 19 procent. Det innebär att Framtid S inte kan samla någon majoritet med de möjliga samarbetspartierna V och M. Därmed hamnar initiativet hos Socialdemokraterna och Ulrica Hammarström.

– Det känns bra. Det var lite mindre än vad vi hade önskat, men vi är ändå det största partiet, säger Ulrica Hammarström (S).

Ingen given allians

Men den på förhand möjliga alliansen mellan S, raketen Kd, C och Norrbottens sjukvårdsparti är inte alls given. Även om hon säger att allt är helt öppet talar Ulrica Hammarström idag framför allt om ideologi – inte om de skolor och badhus som är stängda.

– Det finns vissa saker som kan vara svåra att gå med på i samtal med andra partier, som till exempel vinster i välfärden och privatiseringar, den typen av frågor.

Utesluter inte samarbete med S

Framtid S:s listetta Johny Lantto inser att det blir svårt att få till ett framgångsrikt samarbete med Vänstern och Moderaterna som var deras förstahandsval.

– Det ser lite knepigare ut än vi hoppades att det skulle vara, säger han.

Framtid S:s listetta Johny Lantto.

Nu utesluter han inte ett samarbete med Socialdemokraterna, trots partisplittringen och trots många förbittrade diskussioner. Särskilt inte som det varken är aktuellt att stänga eller öppna skolor och badhus i byar för tillfället.

– Det som förde oss isär var egentligen två sakfrågor som är en liten del av politiken, så det ser jag inte som något problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet
Socialdemokraten Ulrica Hammarström, nytt kommunalråd i Pajala
socialdemokraten Ulrica Hammarström är redo att ta över i Pajala. Foto: SVT
Framtid S:s listetta Johny Lantto. Foto: SVT
Pajala kommunhus
Pajala kommun. Foto: SVT