Özlem Akgun fick en fast anställning efter elva år i Sverige. I dag arbetar hon som kock på en förskola i Halmstad. Foto: SVT
Val 2018

Hon fick fast jobb – efter elva år i Sverige

Publicerad

Majoriteten av dem som är arbetslösa i Halland är utrikesfödda. För 29-åriga Özlem Akgun från Turkiet tog det 11 år innan hon fick ett fast jobb i Sverige. I dag arbetar hon som kock på en förskola i Halmstad – men vägen dit var krokig.

– Ett fast jobb betyder att jag är bra på något, och jag känner att jag har lyckats, säger Özlem Akgun.

Att Özlem Akgun skulle bli just kock var inte en självklarhet. Trots att Halmstad kommun var i behov av kockar berättade Arbetsförmedlingen att det skulle vara lättast att få ett jobb inom vården.

– Jag ville jobba som kock, men jag visste inte hur jag skulle göra. Man vet inte så mycket, och man tror att Arbetsförmedlingen vet bäst, säger hon.

”Tänkte att jag drömmer”

Enligt Arbetsförmedlingen tillhörde Özlem inte den prioriterade gruppen som kunde få en kockutbildning i Halmstad. Men med hjälp av kontakter kunde hon komma runt problemet, och fick istället utbilda sig i Kungsbacka under hösten 2014 – som i slutändan ledde till en fast anställning.

– Jag tänkte att jag drömmer. Jag trodde aldrig att jag skulle få ett fast jobb i Sverige, säger Özlem Akgun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Jobb

Mer i ämnet