Fler röker och är överviktiga i Sörmland än i riket i stort, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT
Val 2018

Hur mår sörmlänningarna?

Publicerad

Landstinget Sörmland har som mål att bli Sveriges friskaste län 2025. Men här är det fler som röker och är överviktiga än i resten av landet.

I Sörmland röker invånarna mer än i riket i stort. De senaste åren har andelen invånare i länet som röker dagligen legat på tolv procent, jämfört med elva procent i hela riket. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Andelen invånare som är överviktiga, eller har problem med fetma, i Sörmland ligger på drygt 54 procent, jämfört med 50 procent i hela landet.

”Ingen får lämnas efter”

Just nu arbetar landstinget med flera olika insatser för att förbättra folkhälsan i länet. Bland annat vill man ha dialogmöten med medborgare för att hitta lösningar för att minska andelen gravida som röker. Det här är ett arbete som väntas komma igång i höst.

Enheten för hållbar utveckling inom Landstinget Sörmland har också fått pengar för att minska användningen av tobak bland personer med psykisk sjukdom.

– Då den jämlika hälsan är det övergripande målet får ingen lämnas efter. Bland personer med psykisk sjukdom finns det många som röker och där behövs insatser utifrån målgruppens behov, säger Djamila Stålnäbb, verksamhetschef för enheten för hållbar utveckling.

Ska slippa starkare mediciner

Hon menar att det förutom fysiska vinster också är en ekonomisk fråga, särskilt för personer som lever på existensminimum.

Tror ni att ni kommer nå målet om att bli Sveriges friskaste län 2025?

– Det är högst aktuellt och det vi jobbar mot hela tiden. Vi behöver framför allt förbättra den jämlika hälsan och det finns många utmaningar på det planet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet