Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Invandringsfrågan allt viktigare för väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas viktigaste frågor är alltjämt sjukvård, invandring och skola och framför allt invandringsfrågan ökar i betydelse. Och ännu tydligare än tidigare anses ett parti ha den bästa politiken i frågan. Det visar en undersökning som opinionsföretaget Novus gjort.

Under det senaste året har de etablerade större partierna försökt lansera ny och strängare invandringspolitik. Det har blivit tydligt särskilt nu under den första delen av valrörelsen.

Socialdemokraterna har till exempel uttalat i sin valstrategi att fokusera på frågor om integration. Det har gett mycket liten utdelning i ett ökat stöd för partiets politik. Detsamma gäller Moderaterna.

SD har gynnats

I stället är det Sverigedemokraterna som tydligt gynnats. I dag anser 36 procent att SD har den bästa politiken när det gäller invandring och integration. För bara två månader sedan var det 27 procent, en uppgång med 9 procentenheter. Det visar en undersökning som opinionsföretaget Novus gjort.

– Det är ett faktum att Sverigedemokraterna är ett parti som har lyft de här frågorna under väldigt lång tid och det är klart att det också betalar sig. Jag tror däremot att ju närmare valet vi kommer så handlar det inte bara om att peka på problemen utan det handlar också om att visa på lösningar, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Färre anser att S har bäst politik

Trots att Socialdemokraterna lyft frågan i sin valstrategi så lyckas Socialdemokraterna inte öka sitt stöd hos väljarna för invandrings- och integrationspolitiken. Bara 14 procent av väljarna anser att Socialdemokraterna har bäst politik jämfört 16 procent under förra året.

– I delar så handlar det om att väljarna tycker att det är Sverigedemokraterna som har ett stort förtroende i den här frågan. När också debatten väldigt ensidigt har handlat om migration och integration så växer det förtroende för Sverigedemokraterna, säger socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet