Jönköping kan avgöra valet för KD

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkligt aktiva väljare har under många år varit en stabil bas för Kristdemokraterna, inte minst i Jönköpings län där över 10 procent röstade på KD i förra valet. Men undersökningar visar att de väljarna nu går till andra partier och det starka fästet i Jönköping är i gungning.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har under några dagar varit i länet. Hon har bland annat besökt Nyhemsveckan i Mullsjö, där pingstförsamlingar från hela landet samlas varje år.

– Jag värdesätter alla väljare men det är klart att väljare som också ser ett samhälle som vilar på en tydlig värderingsgrund ligger nära oss och många av de väljarna finns ju i kyrkan, säger hon.

Minskat stöd från kyrkliga

Men stödet bland kyrkligt aktiva väljare minskar. Tidningen Dagen, som beställt sifoundersökningen om hur kyrkligt aktiva väljare hade röstat om det varit val i dag, visar att många, av de traditionellt trogna väljare som Kristdemokraterna har haft, har övergett partiet. För några år sedan hade KD 70 procent av rösterna bland frikyrkomedlemmarna. Nu är den siffran 26 procent.

– Det har varit en turbulent tid och de tre största partierna har tagit mycket medieutrymme. Jag tror att inför valet kommer våra åsikter att komma fram.

Stark valkrets

I förra valet fick Kristdemokraterna 4,6 procent i riksdagsvalet. Jönköpings län har alltid varit en stark valkrets för partiet. Trots att stödet minskade även här i jämförelse med tidigare val, fick man över tio procent av rösterna.

Och med tanke på att den senaste partisympatiundersökningen gav KD 2,9 procent kan Jönköping bli avgörande för partiets vara eller icke vara i riksdagen. För även om KD inte når 4 procentspärren kan det få mandat i riksdagen, om det når 12 procent i någon riksdagsvalkrets. Och då är Jönköping den valkrets där partiet har en chans att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet