Jon Erik Svanlund står i valtältet med en tröja som det står ”SD2018” på. Foto: Privat

Kommunpolitiker bar SD-tröja – lämnar nu sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Jon Erik Svanlund, politiker för det lokala partiet Dorotea kommunlista, DKL, fångades på bild iklädd Sverigedemokraternas valtröja. Detta har mötts av kritik från det egna partiet. Nu lämnar han sina politiska uppdrag – men uppger att det beror på andra orsaker.

– Det blev för mycket helt enkelt, säger Jon Erik Svanlund.

Under en mässa i Lycksele för lite mer än en vecka sedan stod kommunpolitikern Jon Erik Svanlund, från Dorotea kommunlista, DKL, i Sverigedemokraternas valtält. Han var också klädd i en tröja som det stod: ”SD2018” på. Detta var Folkbladet.nu först att berätta om.

Detta har ifrågasatts av andra politiker i partiet och även av kommuninvånare.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tycker att det är ytterst olämpligt, säger Gaby Bisping (DKL), kommunalråd i Dorotea, till SVT Nyheter.

Hade det spelat någon om det varit något annat parti?

– Det är extra känsligt med Sverigedemokraterna. Vi vill inte skicka ut sådana signaler. Men det hade varit ett problem även om han stått i Liberalerna eller Socialdemokraternas tält. Problemet är också att vi inte fått veta något i partiet. Vi blir istället konfronterade med denna bilden, säger Gaby Bisping (DKL).

Lämnar sina uppdrag

Jon Erik Svanlund tillträdde den första maj som kultur- och utbildningsnämndens ordförande i Dorotea. Men nu väljer han att lämna alla sina politiska uppdrag. Han menar att det inte har och göra med kritiken utan att det bland annat beror på att han fått ett nytt jobb.

– Det blev för mycket helt enkelt. Jag har inte tid längre och har börjat lessna på politiken, Jon Erik Svanlund.

”Tycker inte att det var olämpligt”

Han menar att han stod i SD:s valtält i deras tröja för att vara mentor till en ung nybliven politiker.

– Jag tycker inte att det var olämpligt. Jag accepterar alla politiska partier. Om jag står i deras monter och hjälper dem så måste jag representera dem och ge dem gratis PR. Om jag hade stått med något annat parti hade jag kunnat ha deras tröja, säger Jon Erik Svanlund.

Sympatiserar du med SD?

– Nej det kan jag inte påstå, säger Jon Erik Svanlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet