Anna Hansson driver fotvårdssalong i Bergsjö. Hon tror att människor i Nordanstig är vana att driva företag eftersom vanliga jobb är sällsynta. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Låg arbetslöshet i företagartäta Nordanstig

Uppdaterad
Publicerad

Paret Anna Hansson och Pontus Öhman i Nordanstig har just startat sitt tredje företag. Det är deras lösning för att kunna bo på landsbygden utan att behöva jobbpendla.

I den lilla byn Gränsfors tar Pontus Öhman hand om hönsen i det småskaliga lantbruket samtidigt som sambon Anna Hansson har öppnat fotvårdssalongen i centralorten Bergsjö för dagen.

– Både mamma och pappa har jordbruksfastigheter så man är van att folk har egna företag, det är väl för att det finns mindre av vanliga jobb, säger Anna Hansson.

Val 2018 – #dinröst

Tidigare har Pontus pendlat till it-jobb i större städer, men nu har de startat ett tredje företag sedan de tagit över en spelkiosk och därmed kan de både bo och jobba på landsbygden.

Gävleborgs län har den högsta arbetslösheten i landet (se faktaruta), men Nordanstig och Ovanåker sticker ut genom att ha lägre arbetslöshet än riket, båda kommunerna är också de mest företagstäta enligt Svenskt näringsliv.

Bensninskatt och dålig internetuppkoppling

Pontus Öhman och Anna Hansson är nöjda med företagsklimatet i Nordanstig, men det finns nationella frågor som de inte är nöjda med. Dels högre skatt på fordon och drivmedel, men också den mobil- och internetuppkoppling.

– Mobiltelefonin fungerar ofta bara i centrala delarna och längs E4:an, kommer du längre ut fungerar det inte. Kopparnätet klipptes 2016 utan att det finns någon ersättning

Antalet inskrivna arbetslösa (16-64 år) i mars 2018

Gävleborgs län 10,1 %

Söderhamnlands län 9,8 %

Blekinge län 9,7 %

Skåne län 9,6 %

Västmanlands län 8,8 %

Västernorrlands län 8,5 %

Östergötlands län 8,3 %

Kronobergs län 8,3 %

Kalmra län 8,2 %

Värmlands län 7,5 %

Örebro län 7,4 %

RIKET 7,2 %

Dalarnas län 6,9 %

Jämtlands län 6,9 %

Norrbottens län 6,8 %

Västra Götalands län 6,4 %

Gotlands län 6,2 %

Jönköpings län 6,1 %

Västerbottens län 6,1 %

Hallands län 6,0 %

Stockholms län 6,0 %

Uppsala län 5,7 %

Gävleborgs kommuner

Sandviken 13,1 %

Ockelbo 11,9 %

Bollnäs 11,7 %

Söderhamn  11,5 %

Ljusdal 10,1 %

LÄNET 10,1 %

Gävle 9,7 %

Hofors 9,5 %

Hudiksvall 7,3 %

RIKET 7,2 %

Nordanstig 6,5 %

Ovanåker 6,4 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet