Foto: TT

Sämre skolresultat i mindre kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Skolverket visar att meritvärdet bland slutbetygen hos nioendeklassare skiljer sig åt i länets kommuner. Enligt forskare beror det till stor del på vilken familjebakgrund eleven kommer från.

– Högre utbildningsnivå hos föräldrarna återspeglar sig på barnen, säger Helena Holmlund, forskare på IFAU.

Skolverkets siffror visar det genomsnittliga meritvärdet för elever i nioendeklass läsåret 2016/17 i Uppsala län. Som är en sammanräkning av hur höga totalbetyg en elev har.

Knivsta kommun har högst meritvärde på 234, tätt följt av Uppsala. Lägst har mindre kommuner som Älvkarleby och Heby som ligger på 183 respektive 204.  Det maximala meritvärdet är 340.

Val 2018 – #dinröst

– Vi ser en del skillnader generellt sett mellan skolor i storstäder och på landsbygd. I genomsnitt har elever i storstadsområden högre meritvärden, som med största sannolikhet beror på socioekonomiska skillnader. Föräldrar i storstäder är mer högutbildade och tenderar att ha barn som presterar bättre i skolan, säger forskaren och utredaren Helena Homlund, vid IFAU – Institutet för arbetsmarknad- och utbildningpolitisk utvärdering i Uppsala.

Hon säger att man däremot inte sett att det finns skillnader i resurser, till exempel i lärartäthet mellan mindre- och större kommuner.

Forskaren och utredaren Helena Holmlund. Foto: SVT

Vad kan det ge för konsekvenser att skolresultaten skiljer sig åt på det här sättet?

– Jag ser inte det här som en skillnad mellan stad och land. Det här är en stor fråga i utbildningsdebatten, just skillnaden i skolresultat mellan elever med olika familjebakgrund. Skolan har ett kompenserande uppdrag att försöka motverka sådana skillnader, säger Helena Holmlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet