Araby i Växjö. Foto: TT

Lågt valdeltagande trots ökning kring Araby i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Enligt valmyndighetens preliminära siffror har valdeltagandet i stadsdelarna Nydala, Araby och Dalbo Centrum i Växjö, ökat med några procent jämfört med hur det såg ut 2014.

Valdeltagandet har varit lågt under en lång tid men under årets val har det skett en liten ökning av valdeltagandet i både kommun och riksdagsval jämfört med hur det såg ut under 2014. I valet till kommunfullmäktige i Växjö låg valdeltagandet på 84,9 procent jämfört med 66,5 procent för de tre stadsdelarna.

Totalt bor det 6.964 personer i Araby, Dalbo och Nydala. I år har bland annat Mohammed Bashir Abdi engagerat sig för att få upp folks intresse för att gå och rösta. Bland annat arrangerade han en valdebatt på Centrumskolan med lokala politiker.

Val 2018 – #dinröst

– Vi är glada att det har ökat, men vi är inte nöjda. Alltså Araby har lång väg att gå när det gäller de här frågorna, säger han till SVT Nyheter Småland.

Mohammed Bashi-Abdi vill bidra till att öka valdeltagandet i Araby. Foto: Johannes Widergren/SVT

Nydala ökade mest

Det var i distriktet Nydala gick andelen upp med drygt fem och en halv procentenheter för kommunalvalet. När det gäller riksdagsvalet så är det något bättre, en ökning på 6,3 procent.Här träffar SVT på Ali Abdi, som tror att ökningen av andelen röstande kommer att fortsätta även i nästa val.

– Jag tror att det kommer att bli många som röstar i framtiden, säger han till SVT Nyheter Småland.

Zlata Music är inne på samma linje.

– Det är inte så svårt att rösta, jag vet inte varför fler röstar, säger hon.

Mohammed Bashir Abdi hoppas att utvecklingen fortsätter. Framförallt menar han att det skulle ge en mer rättvisande bild av vad Växjöborna vill.

– Oavsett vilket politiskt parti det skulle bli så skulle det bli ett mer rättvisande resultat. Om det är 37 procent som vid valet 2014 som stannar hemma så kanske det inte är ett rättvisande resultat.

Så här ser ökningen ut i kommunvalet

Växjö kommun

2014: 83,4 %

2018: 84,9 %

Araby

2014: 63,4 %

2018: 66,9 %

Dalbo Centrum

2014: 62,3 %

2018: 64,2 %

Nydala

2014: 63,2 %

2018: 68,7 %

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet