Mohamad Hassan (L) vill att socialtjänsten ska få mer makt för att kunna förhindra hedersförtryck. Foto: SVT
Val 2018

Liberalerna vill miljonsatsa för att bekämpa hedersförtryck

Publicerad

Både på nationell och kommunal nivå vill Liberalerna nu satsa mer resurser och pengar på att bekämpa hedersförtrycket. Idag presenterade partiet en ny satsning i Uppsala.

Liberalernas vallöfte handlar bland annat om att ge mer pengar till ideella föreningar som vill motverka hedersförtryck. Man vill också utbilda vård- och skolpersonal om förtrycket så att de kan slå larm vid misstankar, samt ge socialtjänsten mer makt.

– Socialnämnden skulle kunna utföra ett utreseförbud för de barn som riskerar att giftas bort i utlandet. Det finns ganska många barn som förs bort från Sverige för att bli gifta i föräldrarnas hemland och det måste vi förhindra, säger Mohamad Hassan.

En satsning på tre till fyra miljoner

Satsningen skulle kosta mellan tre och fyra miljoner kronor men partiet menar att det främst handlar om att ändra uppgifterna som socialtjänsten har nu.

– Det handlar inte om pengar utan om beslut i traditionell mening som inte kostar någonting. Men visst, om man måste utreda detta extra och ha en person som extrabevakar frågorna är vi beredda att lägga till en slant eftersom vi tänker på barnens frihet, säger Mohamad Hassan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet