Kjell Hedvall(S), Kia Andreasson (MP) och Johnny Magnusson (M) Foto: SVT/Catharina Fyrberg
Val 2018

De tror att samtal med SD är oundvikligt

Publicerad

SVT Nyheter Väst har frågat tre västsvenska politiker vad de tror krävs för en regeringsbildning. Samtliga tror att samtal med Sverigedemokraterna är oundvikligt och ingen tror på ett omval.
– Man kan inte hålla på att leka katt och råtta i evigheter, säger Johnny Magnusson (M).

Ulf Kristersson (M) fick talmannens uppdrag att försöka bilda regering, men Socialdemokraterna har upprepat att de inte kommer att ge sitt stöd för en Alliansregering och läget är fortfarande låst.

Regionfullmäktiges ordförande Johnny Magnusson (M) tror ändå att vi kommer se en ny regering inom en månad.

Vad behöver göras för att få till en ny regering?

– Lägg förslag om att bilda en moderat regering som tolereras av omgivningen. Då blir det skarpt, vad säger man om det då? Det kanske kan få fram andra förhandlingar och processer. Jag tror vi är där nu.

Hur beredda måste Moderaterna vara på att samtala även med Sverigedemokraterna i den här processen?

– Förr eller senare måste alla sätta sig ner och prata, med varandra. Man kan inte hålla på att leka katt och råtta i evigheter. Belgien gjorde det i ett drygt år. Men det är inget vi strävar efter i alla fall.

Det finns alltså en öppning?

– Det klart det finns öppningar. Det gäller ju bara att folk sätter sig ner och pratar på allvar, man får väl se det här som en inledande förpostfäktning innan man börjar med mer påtagliga förslag.

”Moderaterna kommer att ta stöd av SD”

Kia Andreasson (MP) före detta kommunalråd i Göteborg tror Moderaterna kommer att lyckas bilda regering.

Kia Andreasson (Mp) Foto: SVT

Vad behöver göras för att få till en ny regering?

– Ulf Kristersson kommer att ta den tid han har kvar och lite till, sedan kommer han få KD med sig och ta stöd av SD. Då kommer han kunna säga att han har försökt på alla sätt, men jag tror att det är så den nya regeringen kommer att se ut. Men det förutsätter att Centerpartiet och Liberalerna lägger ner sina röster.

Du tror att det är tvunget att samtala med Sverigedemokraterna?

– Ja, och jag tror att majoriteten av Moderaterna är för det. Centerpartiet och Liberalerna har målat in sig i ett hörn, det är svårt för dom att backa när det gäller samarbete med SD, de har tagit för stora ord i sina munnar.

”SD:s tysta stöd”

Kjell Hedvall, (S) tidigare kommunalråd i Lidköping tror att det kommer bildas en en ny regering inom kort.

– Ett nyval kommer inte att göra någon skillnad så jag tror att de kommer att lösa det här.

Kjell Hedvall, (S)

Vad behöver göras för att få till en ny regering?

– Socialdemokraterna har varit väldigt tydliga med att vi inte kommer stödja en alliansregering, så det som återstår är att vi lyckas få majoritet över blockgränserna. Men SD kan ju ändra sig och stödja Alliansen trots att de inte får igenom sina krav och då är det ju kört.

Tror du partierna måste vara beredda på att prata med SD?

– Alla samtal som förs går man inte ut i media med. På kommunnivå ser man flera bildningar med SD:s tysta stöd, det finns saker som görs upp utan att det når offentligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet