Moderaternas partiledaren Ulf Kristersson (M) under hans valturné i Kungsbacka. Foto: TT

Moderaterna förberedda på att bli tredje största parti

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den hårdaste kriminalpolitiken och ett löfte om ett regeringsskifte. Så kan Moderaternas erbjudande till väljarna sammanfattas med tre veckor kvar till valet. Målet är att locka missnöjda moderatväljare som lutar åt Sverigedemokraterna.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Det hör inte precis till vanligheterna att en partiledare inleder en presskonferens med att prata om det politiska spelet. Särskilt inte när det är ett valmanifest som ska presenteras, det första egna från Moderaterna sedan 2002.

Men Ulf Kristersson (M) vill uppenbarligen att frågan om vem som ska bli statsminister får ännu mer utrymme i valrörelsens slutskede.

Val 2018 – #dinröst

En av valspurtens huvudfrågor

Vågat kan tyckas med tanke på splittringen inom alliansen i regeringsfrågan. Men den risken är Moderaterna av allt att döma villiga att ta för att få SD-lutande moderatväljare att vända hemåt igen. De ska övertygas om att en röst på SD lika gärna kan vara en röst på Stefan Löfven (S) som statsminister eller på en socialdemokratisk budget.

– En röst på Moderaterna är en garanterad röst på ett maktskifte, slog Kristersson fast.

Även Stefan Löfven (S) ser ut att vilja göra regeringsfrågan till en av valspurtens huvudfrågor där budskapet är att en röst på Socialdemokraterna är garanten för att SD inte ges inflytande.

Sverigedemokraterna i centrum

Återigen hamnar Sverigedemokraterna i centrum, en position som starkt bidragit till att de i dag gått om Moderaterna och är näst största parti, enligt SVT/Novus. Men när både S och M ser ut att gå mot usla valresultat är det kanske inte läge att spela säkert.

I sak är det lag och ordning som ska vara Moderaternas paradfråga i valet. Det är en viktig fråga för väljarna och Moderaterna är det parti som har högst förtroende. Och även i den frågan är det  väljare som lutar åt Sverigedemokraterna som ska övertygas när man lyfter fram förslag som att sänka gränsen för utvisning, ett nationellt tiggeriförbud och att förbjuda så kallade “moralpoliser”.

Nappar inte på klassisk höger-vänster konflikt

Den andra huvudingrediensen i valmanifestet är den ekonomiska politiken där mycket känns igen från Reinfeldt-eran. Men när Reinfeldt & Borg riktade sin arbetslinje mot arbetslösa och förtidspensionärer så är det de utrikesfödda som är i fokus för duon Kristersson & Svantesson. Därför blir skärpta bidrag, bland annat med ett bidragstak, den viktigaste beståndsdelen i deras arbetslinje. Men skattesänkningar är fortfarande en viktig del av arbetslinjen. Totalt vill Moderaterna sänka skatterna med 43 miljarder.

När Moderaterna lanserade sin valstrategi i vintras sa man att förhoppningen var att vinna väljare från soffan, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men det är uppenbart att det är den sistnämnda gruppen man lägger mest kraft på att vinna. Det är därför man inte nappar när Socialdemokraterna febrilt försöker få till en klassisk höger-vänster konflikt med sin gamla huvudfiende om marknadshyror, privatiseringar, skatter och vinster i välfärden.

Förberedda på att bli tredje största parti

Istället handlar det för Moderaterna om att, efter Reinfeldt, återupprätta trovärdigheten i frågor som SD-väljarna tycker är viktiga som sänkta skatter, lag och ordning och inte minst migrationspolitiken. Och sådant tar tid. Inom Moderaterna är man därför förberedda på att bli tredje största parti.

– Väljarna kan mycket väl straffa oss i ytterligare ett val, som en partist uttrycker saken.

Striden står mellan liberaler och konservativa

I en tid när striden står mellan liberaler och konservativa är det knepigt att vara ett liberalkonservativt parti. Det blir inte minst tydligt i förhållandet till Sverigedemokraterna. Det finns en inte obetydlig del av partiet som gärna ser ett samarbete med riksdagens tredje största parti, det är vad Kristerssons mantra “ända in kaklet” i praktiken innebär menar man.

På andra sidan finns liberalerna som under den här mandatperioden knutit handen i fickan eller flytt till Centerpartiet. Skulle valresultatet landa på de cirka 18 procent som mätningarna visar och partiet inte lyckas ta plats i Rosenbad är det upplagt för en besvärlig intern eftervalsdebatt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet