Köerna har blivit kortare och Moderaterna vill ta bort remisskravet och införa egenremiss. Foto: SVT

Moderaterna vill ta bort remisskrav till BUP

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill ta bort remisskravet till Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten – och låta föräldrar själva kontakta kliniken.

För snart fyra år sedan infördes ett remisskrav för att få ner köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten. Nu har köerna blivit kortare och Moderaterna vill ta bort remisskravet och införa egenremiss. Något som är möjligt inom många andra specialiserade kliniker inom landstinget.

– Tittar vi på övriga Sverige har till exempel har varken Stockholms läns landsting, Kalmar läns landsting eller Västra Götalands region med flera remisskrav, säger Lena Riedl (M) landstingsfullmäktigeledamot.

Val 2018 – #dinröst

– Där finns möjligheterna till bland annat egenremiss. Alltså att själv ta kontakt med kliniken för att få en bedömning. Det borde även gälla BUP i Västerbotten.

”En fråga vi får titta på”

Karin Lundström (S) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbotten är inte helt främmande för att ta bort remisskravet men vill avvakta.

– Det är en fråga vi får titta på. Men vi vill att köerna ska stabilisera sig. Remisskravet har varit till hjälp för att få ordning och reda. Nog kan jag tänka mig att på sikt ta bort remisskravet, säger Karin Lundström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet