Ulf Kamne (MP) Foto: SVT
Val 2018

MP-toppen Ulf Kamne lämnar politiken

Publicerad

Politiken tar för mycket tid och energi. Det uppger Ulf Kamne i en intervju med tidningen GP. Nu väljer miljöpartiets gruppledare att lämna politiken. Partikollegan Karin Pleijel tar över.

Beskedet kom mitt under förhandlingarna om hur Göteborgs stad ska styras framöver. Till Göteborgs-posten säger Ulf Kamne att beslutet växt fram under en period, och att avgörande kom när han kände att det skulle ha varit lite skönt att hamna i opposition.

– Men jag kan inte gå in och driva förhandlingar där jag känner att det är lite skönt att hamna i opposition. Det är inte bra för Miljöpartiet. Det är värdelöst, då måste jag flytta på mig.

Till SVT Nyheter Väst berättar Kamne att han kommer sitta kvar i kommunstyrelsen tills dess mandatperioden officiellt är slut, vid årsskiftet.

– Däremot börjar jag redan nu kliva av några uppdrag. Rollen som förhandlingsansvarig för MP nu efter valrörelsen tas över av Karin Pleijel.

Hermansson (S): ”Tråkigt att Ulf slutar”

Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för socialdemokraterna kommenterar Ulf Kamnes besked såhär:

– Det är givetvis tråkigt att Ulf slutar. Vi har haft ett bra samarbete över några år. Jag har särskilt uppskattat att Ulf varit så drivande när det gäller grön stadsutveckling. Men jag har full respekt för att han väljer att prioritera privatlivet. Politikertillvaron kan vara svår att pussla ihop, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Karin Pleijel, tar över som gruppledare för miljöpartiet. Den senaste mandatperioden har hon bland annat varit skolkommunalråd och varit med och omorganiserat skolorganisationen i Göteborgs stad, ett arbete som skedde över blockgränserna.

Om Pleijel säger Hermansson såhär:

– Karin och jag har känt varandra länge. Hon är lyhörd, skicklig och har ett starkt engagemang, inte minst på utbildningsområdet. Jag tror att den nya rollen kommer passa henne utmärkt.

Stolt över köttförslag

Kamne har varit ansvarig för en rad olika frågor i Göteborgspolitiken. Själv är han mest stolt över ett förslag han la redan 2010

– Det var när miljöpartiet hade förberedande möten inför mandatperioden. Jag lade ett yrkande om att vi skulle kräva att allt kött i kommunen skulle vara ekologiskt. Och så lyckades det! Det var en fantastisk sak som jag åstadkom, tillsammans med många andra.

SVT: Vad är du missnöjd över?

– Några vägprojekt är jag missnöjd över att vi inte lyckats stoppa. Exempelvis motorleden vid nya Brunnsbo station. Det tror jag är en jättedålig idé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet