Frågan om det planerade bygget av Nobel Center på Blasieholmen engagerar partiledarna. Foto: TT/Nobel Center
Val 2018

Nobelcenter på Blasieholmen engagerar på riksnivå

Uppdaterad
Publicerad
Det planerade bygget av Nobelcenter på Blasieholmen engagerar nu även på nationell nivå. I dag, klockan 12 på Nybroplan, hålls en utfrågning av politiker och tre partier skickar fram sina partiledare för att diskutera frågan.

Idag anordnar stiftelsen Blasieholmens vänner en utfrågning av politiker gällande det planerade bygget av Nobelcenter på Blasieholmen. Stiftelsen är själva emot att centret byggs på Blasieholmen och har på flera sätt arbetat för att platsen ska ändras. De föreslår istället att Nobelcenter byggs i Haga-Brunnsviken.

Frågan lockar partiledare

Representanter från alla partier i Stadshuset kommer vara med och debattera. Från de tre partier som är för bygget kommer Jan Valeskog (S), Joakim Larsson (M) och Christina Linderholm (C). Tre av partierna på nej-sidan har slagit på stort och skickar fram sina partiledare.

Från Liberalerna kommer Jan Björklund, från Kristdemokraterna Ebba Busch Thor och från Sverigedemokraterna kommer Jimmie Åkesson. Politikerna kommer få tala för sitt partis ståndpunkt och får sedan svara på frågor från representanter för Blasieholmens vänner.

Finns det inte en risk att hela eventet blir vinklat när ni som är uttalat emot bjuder in experterna och ställer frågorna?

– Nej, den risken finns inte. De har ändå ett otroligt övertag, de har stora kanslier och massor med pengar, säger Björn Tarras-Wahlberg, ordförande Blasieholmens vänner.

Centrets framtid fortfarande osäker

Mark- och miljödomstolen beslutade i maj i år att säga nej till bygget. Nu arbetar Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern, de tre partier som är för bygget, med en överklagan som ska lämnas in senast 19 oktober.

Samtidigt är Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna motståndare till det planerade bygget. Den stora frågan efter höstens val är om en ny mandatfördelning i Stadshuset kan leda till att överklagan dras tillbaka och att beslutet om att inte bygga Nobelcenter på Blasieholmen får stå fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet