Foto: SVT Grafik

De rödgröna i Stockholm får fortsatt stöd – om det var val idag

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna blir det största blocket i Stadshuset de kommande fyra åren – om det var val idag. Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna riskerar att inte klara sig över spärren till kommunfullmäktige. Det visar en ny undersökning gjord av Novus.

En Novus-undersökning gjord på uppdrag av Sveriges Television, Sveriges Radio och lokaltidningen Mitti visar att de rödgröna i Stadshuset skulle få fortsatt stöd om det var val idag. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ skulle tillsammans få 48,8 procent av rösterna.

– Jag hoppas naturligtvis att den starka majoritet vi har idag ska fortsätta i Stockholm, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Feministiskt initiativ, som idag regerar med de rödgröna, tappar stöd enligt mätningen och ligger under den nyinförda 3 procent-spärren. Det betyder att de riskerar att inte ta sig in i kommunfullmäktige om det vore val idag. Det skulle även innebära att det rödgröna blocket får 45,9 procent av rösterna.

– Vi vill ju gärna se högre siffror så klart. Men däremot tycker jag att siffrorna visar hur viktigt det är att alla som vill se ett fortsatt röd-grön-rosa styre faktiskt röstar på Fi i Stockholm, säger Anna Rantala Bonnier (FI), gruppledare i Stockholms stad.

I undersökningen finns en statistisk felmarginal på omkring 1,1 till 2,7 procent, beroende på parti­ets storlek.

KD tar sig inte heller in i fullmäktige

Alliansblocket skulle, enligt undersökningen, få 41,2 procent av rösterna.

– Det är flera veckor kvar till valdagen så vi ska kämpa hårt för en alliansmajoritet. Det kommer att vara en strid in på valdagen, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Foto: SVT Grafik

Men det finns orosmoln för alliansen, Kristdemokraterna (KD) ligger under den nyinförda 3 procent-spärren. Om det vore val idag skulle inte heller KD ta sig in i kommunfullmäkte i Stockholm, vilket skulle ge alliansblocket 38,4 procent av rösterna. 

– Det visar hur viktigt det är att om man vill ha nytt styre, alliansstyre, då behöver Kristdemokraterna komma in. Därför uppmanar jag alla alliansväljare att lägga en röst på Kristdemokraterna, säger Erik Slottner (KD), gruppledare för KD.

Moderaterna tappar flest väljare

Moderaterna är enligt undersökningen största parti men de har samtidigt backat mer än något annat parti.

– Vi har två veckor kvar, vi måste se till att ägna oss åt de osäkra väljarna som fortfarande står och funderar på vad som är bäst för Stockholm, säger Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd.

SD ökar sedan förra valet och ser ut att bli vågmästare. De har avböjt att kommentera undersökningen.

Foto: SVT Grafik

Samtidigt visar undersökningen att var tionde väljare fortfarande inte bestämt hur de ska rösta.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln stod det att de rödgröna skulle få majoritet i kommunfullmäktige om det var val idag – men det korrekta är att de får fortsatt stöd.

BAKGRUND

Novus har på uppdrag av Sveriges Radio, Sveriges Television samt Mitti genomfört en opinionsundersökning bland boende i Stockholms kommun. Undersökningen innehåller väljarbarometer inför kommunalvalet 2018 samt andra lokala opinionsfrågor.

MÅLGRUPP/GENOMFÖRANDE

Målgruppen är svenska allmänheten med personer från 18 år och äldre boende i Stockholms kommun. Undersökningen har genomförts med hjälp av telefonintervjuer (både fasta och mobilnummer har använts). Totalt omfattar undersökningen 1000 intervjuer, som genomförts under perioden 7 – 16 augusti 2018. Svarsfrekvens 35%.

För att ett parti ska få delta i mandatfördelningen måste partiet ha fått minst en viss andel av de giltiga rösterna i valområdet, en så kallad småpartispärr.

För val till riksdagen och Europaparlamentet är valområdet hela landet. För val till landstingsfullmäktige är valområdet hela landstinget och för val till kommunfullmäktige är valområdet hela kommunen.

Följande andelar gäller i valen:

4% Riksdagsval

3% Landstingsfullmäktige

3% Kommunfullmäktige (kommun med flera valkretsar)

2% Kommunfullmäktige (kommun med bara en valkrets)

Källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet