Petter Nilsson (SD) kandiderar på kommunlistor där han inte är valbar. Foto: SVT

Ogiltiga namn på SD-listor: ”Naturligtvis beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ordförande i Västerbotten, Petter Nilsson, kandiderar på fyra kommunlistor i länet. Detta trots att han inte kan bli vald i någon annan kommun än Umeå.

Petter Nilsson är förstanamn på Sverigedemokraternas landstingslista i Västerbotten. Han står också på femte plats i hemkommunen Umeå. Dessutom står han överst på partiets listor i Norsjö, Sorsele och Åsele, trots att han inte kan bli vald i dessa kommuner.

– Det bästa är naturligtvis att ha en egen kandidat. Men vi måste sörja för att vi inte får in en person som inte representerar partiet, säger Petter Nilsson.

Val 2018 – #dinröst

– Har man en öppen lista finns det en risk att vi får en person som inte alls är Sverigedemokrat och har genomgått en säkerhetskontroll.

Bortkastad röst

Nilsson kan inte väljas i Sorsele, Åsele eller Norsjö, eftersom han inte är skriven där. Men för att inte riskera att få in olämpliga kandidater i partiets namn, så väljer Sverigedemokraterna att låsa listorna med ett ogiltigt namn, trots att det innebär att en röst på SD i dessa kommuner är en bortkastad röst.

– Man kan rösta på oss i landstings- och riksdagsval, men i de berörda kommunerna går det inte att rösta på oss i kommunalvalet, säger Nilsson.

”Naturligtvis beklagligt”

Orsaken till att det blivit så här är att partiet inte hittat lämpliga kandidater i de berörda kommunerna.

– Det är naturligtvis beklagligt, och något vi hoppas åtgärda till valet 2022.  Vi vet att vi har väljarnas förtroende lite överallt, men vi har haft problem att hitta kandidater som motsvarar väljarnas förväntan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet