Fler värmlänningar får vänta längre på att opereras Foto: SVT

Operationsköerna ökar i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

I början av augusti väntade 5 307 personer på operation i Värmland, en ökning med 700 jämfört med samma månad förra året. Det är dessutom mer än dubbelt så många som landstinget vill ha i operationskön.

– Vi gör allt vi kan för att öka på vår produktionshastighet.

För att kunna lägga ett bra operationsschema bör det stå ungefär 2 500 patienter på väntlistan till operation, men just nu består den av mer än det dubbla antalet. Personalbristen är en orsak till den långa kön som ringlar utanför operationscentrum på Centralsjukhuset i Karlstad. Men det handlar också om att verksamheten har haft en lång startperiod med flera stängda salar.

– Om jag hade ett trollspö skulle jag trolla fram tolv specialistsjuksköterskor så att vi kan öppna två operationssalar till. Då kan vi få en kö i balans, säger Lars Mattsson, verksamhetschef på operation, anestesi och intensivvård i Landstinget i Värmland.

Val 2018 – #dinröst

Han framhåller att de som får vänta länge inte har livshotande skador.

– Men det orsakar ändå lidande och ökade kostnader eftersom det är ett ineffektivt omhändertagande, säger Lars Mattsson.

Uppfyller bara vårdgarantin i hälften av fallen

Under augusti och september är vårdköerna oftast som allra längst för den som behöver en operation. Förra året var det bara drygt femtio procent av patienterna under den perioden som fick en operation inom de tre månader som vårdgarantin utlovar. Och fler specialistsjuksköterskor kan lösa en del av det problemet.

– Det är ungefär fyra specialistutbildade sjuksköterskor som går i pension hos oss varje år, samtidigt som det börjar en eller två nya. Under de senaste tio åren har vi långsamt tappat kompetens, säger Lars Mattsson.

”Bland det roligaste som finns”

Han menar att verksamheten sker lite i det dolda och tror att fler skulle vara intresserade av att utbilda sig till specialistsjuksköterskor bara de visste vad arbetet innebär.

– Det här är bland det roligaste som finns. Det är självständigt, högteknologiskt och vi har massor av arbetsglädje. Jag skulle gärna locka in grundutbildade sjuksköterskor in på operation och visa dem vilket spännande arbete det är att vara operationssjuksköterska.

Träffa oss på CSK från klockan 10 eller tyck till i chatten redan nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet