Val 2018

6 av 7 kommuner missnöjda med polisnärvaron

Publicerad

Polisbristen har blivit en het valfråga. I en enkät till de högsta politiska företrädarna i länets kommuner svarar en övervägande majoritet att polisnärvaron inte är tillräcklig.

Flera av de tillfrågade politikerna menar att polisens synlighet i kommunen påverkar känslan av trygghet för medborgarna.

– Jag märker att polisen har svårt att klara tryggheten i vardagen och det förebyggande arbetet, säger Fred Nilsson (S), kommunalråd i Härnösand,

Inte nöjda

Bland de styrande politikerna var enigheten nästan total. Sex av sju kommunalråd menar att polisnärvaron är otillräcklig. Bara Glenn Nordlund (S) i Örnsköldsvik var nöjd.

Oppositionen var enig med de styrande i alla kommuner utom i Timrå. Där anser Tony Andersson (M) att polisnärvaron är tillräcklig:

– Timrå kommun fick för ett par år sen två fasta poliser som i huvudsak skall arbeta inom kommunens gränser. Deras närvaro har varit bra.

Fyra av de sju kommunerna i länet uppger att de anlitat väktarbolag för att komplettera polisen.

– Polisen är såklart inte hela lösningen, men de spelar helt klart en betydande del. Det är viktigt att ha bra samarbete mellan alla aktörer och att öka polisresurserna både ute och inne, tycker Ida Stafrin (C) som är oppositionsråd i Kramfors.

Omorganisation får bakläxa

Polisen fick en ny organisation 2015. På frågan ”Hur upplever ni att polisnärvaron i kommunen har förändrats, jämfört med innan det?” svarade sex av elva att den blivit lägre, tre tyckte att den var oförändrad och två upplevde att den blivit högre.

– Polisledningen i Sundsvall visar mer intresse nu än innan omorganisationen, menar Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge.

Så gjorde vi vår undersökning

Visa

Vi skickade våra frågor till kommunstyrelsens ordförande och oppositionsråd i Västernorrlands sju kommuner. Vi fick svar från elva av dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet