Psykisk ohälsa ökar stort – kan sociala medier vara en förklaring? Foto: Henrik Montgomery/TT och Stina Stjernkvist/TT

Psykisk ohälsa bland unga i Västra Götaland ökar stort

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga som inte mår bra och som söker hjälp för psykiska problem i Västra Götaland har ökat stort de senaste åren. Det visar siffror som SVT Nyheter har tagit fram från Socialstyrelsen. Kan sociala medier stå bakom ökningen?

Det är lektion på Frölundaskolan och man diskuterar just sociala medier idag. Här tror eleverna att dessa kan vara en förklaring till att allt fler unga verkar må dåligt.

Deras lärare håller med. Ingenting är sig likt nu jämfört med tidigare.

Val 2018 – #dinröst

Viktigt med bekräftelse

För många finns det en stark drivkraft i att få bekräftelse genom att publicera en bild och få många så kallade likes.

– Det är verkligen så att man tänker idag på hur man ska se ut, vad man ska göra, hur man ska prata. Det är viktigt, säger Elin Pettersson som går i sjunde klass.

Pressen att leva upp till det ”perfekta livet” diskuteras i klassen och hur ens mående påverkas av sociala medier.

– Jag känner några vänner som mår dåligt varje dag på grund av hur de ser ut och hur de klär sig, säger Omar Tarek som går i samma klass.

Psykisk ohälsa ökar stort

Siffror som SVT Nyheter tagit fram från Socialstyrelsen visar att barn och unga i Västra Götaland som antingen sökt vård för psykisk ohälsa eller fått psykofarmaka utskriven inom primärvården ökar stort. I åldern 10-17 år har antalet ökat från 6.500 år 2006 till 11.000 år 2016.

Görel Envall är kurator och samordnare på ungdomsmottagningarna i Göteborg. Hon tror att ökningen beror på flera saker och att det är viktigt att den tas på allvar.

– Vi behöver jobba på flera olika nivåer, det är uppenbart. På en strukturell nivå måste vi minska skillnaderna i livsvillkor, att arbeta för inkludering och mot kränkningar och övergrepp, säger hon.

Vården fungerar inte

Men Görel Envall pratar också om en frustration som de som jobbar på ungdomsmottagningarna kan känna inför hur samhället tar hand om unga som mår dåligt.

– Det måste finnas en vårdkedja som verkligen fungerar. När en ung person söker hjälp måste man få rätt hjälp, på rätt instans och i tid och tyvärr ser vi att det inte alltid fungerar.

I jakten på det perfekta livet som innebär status och att vara populär är det lätt att känna sig misslyckad. Men hur kliver man bort från hetsen? Eleverna på Frölundaskolan kan inte hitta några enkla svar.

– Fast man vet att man ska vara sig själv är det inte så lätt. Om man lägger ut en bild på instagram till exempel så vill man se bra ut och det känns viktigt att få bekräftelse. Det tror jag är skillnad mot tidigare, säger Elin Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet