Jonas Ransgård (M) Foto: svt
Val 2018

Jonas Ransgård avgår som gruppledare för M

Uppdaterad
Publicerad
Moderaternas valnederlag blev för mycket för partiets gruppledare i Göteborgs stad Jonas Ransgård. På onsdagen meddelade han att han inte kommer att ställa upp för omval som gruppledare för M. Därmed avgår Ransgård när en ny gruppledare valts.

Moderaterna genomled ett stort valnederlag när man backade med närmare åtta procentenheter enligt det preliminära valresultatet. Det innebar M i Göteborg backat två val i rad.

Kritiken mot Jonas Ransgård internt i partiet har varit långvarig. Redan inför förra valet förlorade Ransgård moderaternas interna provval om vem som skulle vara gruppledare. I det efterföljande valet blev han omkörd av dåvarande partikollegan Martin Wannholt som fick flest personkryss av alla moderater. Inför årets val förlorade Ransgård återigen provvalet mot den betydligt yngre partikollegan Hampus Magnusson.

– Jag bedömer att någon annan har större förutsättningar att fullgöra uppdraget som gruppledare framöver. Moderaternas plats i Göteborg måste vara viktigare än enskilda personers plats i Moderaterna, säger Jonas Ransgård (M) i pressmeddelandet.

Flera har krävt hans avgång

Och i valet i september valde många moderatväljare att istället rösta för det nystartade partiet demokraterna i kommunalvalet i Göteborg, något som Ransgård fått hård kritik för. Moderaterna fick endast 14,5 procent av rösterna i det preliminära valresultatet, och efteråt har flera moderater gått ut och krävt Ransgårds avgång.

Under den senaste mandatperioden har partiet ändå lyckats få igenom ett antal förslag trots att man arbetat i opposition.

– Jag är nöjd med att Alliansen under mandatperioden lagt gemensamma budgetförslag och bland annat lyckats driva igenom valfrihet inom hemtjänst och daglig verksamhet. Valresultatet var dock en stor besvikelse för Moderaterna, även om Alliansens möjligheter att få till ett maktskifte har ökat, skriver Jonas Ransgård i ett pressmeddelande.

På måndag ska Moderaterna välja vem som ska arbeta som gruppledare den närmaste tiden. Ransgård har fram till nu uppgett att han vill avvakta den processen innan han ger besked om framtiden. Vad som fick honom att ändra sig har moderaterna under dagen inte velat svara på.

– Vi avböjer att kommentera i nuläget, det jag kan säga är att moderaternas fullmäktigegrupp väljer på måndag ny gruppledning. Beskedet idag är att han avböjer själv, säger Gustaf Göthberg, pressekreterare moderaterna i stadshuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet