Helena Jardbrink, avdelningschef Kallinge vårdcentral, Anna Jansson, verksamheteschef Kallinge vårdcentral, Carina Svensson, psykolog Foto: SVT

Rusning till första linjen i Blekinge – nu utökas verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

På ett år har besöken till första linjens verksamhet i Blekinge nästan fördubblats. Behovet av vård till barn och unga med lättare psykisk ohälsa i länet är stor och nu har verksamheten utökats till hela Blekinge.

Första linjen i Blekinge började som ett projekt i Kallinge för snart fyra år sedan men har sedan dess blivit en permanent verksamhet. Förra året utökades den till Sölvesborg och från och med januari 2018 finns även en mottagning på plats i Karlskrona.

– Vi är utplacerade på vårdcentralerna och att vi inte är centraliserade gör att vi blir mer tillgängliga. Vi tror att det är viktigt att vara tillgängliga i glesbygden för det är många som inte har möjlighet att ta sig till centralorterna, säger Anna Svensson, verksamhetschef Kallinge vårdcentral.

Lindrig psykisk ohälsa

Det är barn och unga med lindrig eller medelsvår psykisk ohälsa som tas emot inom första linjens verksamhet. Som SVT Nyheter Blekinge har berättat tidigare i veckan är det allt fler barn och unga som mår psykiskt dåligt och att behovet av vård finns i länet syns tydligt i första linjens statistik. Mellan 2016 och 2017 har besöken dit nästan fördubblats från 681 till 1 155 besök.

– Det finns inget problem som är för lätt utan de som kommer hit får hjälp. Jag tror att detta är en viktig satsning eftersom barn- och ungdomspsykiatrin är hårt belastad och dit kan man inte komma om man inte har svårare problematik, säger Carina Svensson, psykolog vid första linjen.

Fånga i tidigt skede

Särskilt är det många i åldern tio till 14 som söker sig hit och att fånga upp barn och unga i ett tidigt skede hoppas man kunna ge bra resultat.

– Får du hjälp när du är ung kanske du kan hantera det när du blir äldre och inte behöver söka hjälp då, säger Carina Svensson.

Trots att verksamheten precis utökats med en person är bemanningen till första linjen i Blekinge liten jämfört med landet i stort.

– Fortsätter söktrycket som det gjort hittills kan man tänka sig att vi kommer behöva bli fler och vi hoppas att vi blir prioriterade till att bli fler, säger Carina Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.