Kommunalrådet Anders Häggkvist (C) och Lars-Gunnar Nordlander (S) är överens om mycket. Starta klippet för att höra vad de inte är överens om. Foto: SVT

S och C vill se mer samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill partierna göra för äldreomsorgen? Hur ska de undvika att samma politiska situation uppstår igen som under denna mandatperiod? Det är två av de frågor vi ställer till kommunpolitikerna i Härjedalen.

Centerpartiet och Socialdemokraterna är överens om de flesta av frågorna, de båda partiföreträdarna berättar om att fler behöver flytta till kommunen, och att äldreomsorgen måste bli bättre.

– Vi tror att vi behöver ha ett brett projekt över kommunen där vi tittar på de här frågorna och gör de avvägningar som behövs, säger Lars-Gunnar Nordlander (S).

Val 2018 Härjedalens kommun

– Jag håller med, verkligheten ser likadan ut för oss oavsett vilken partiknapp man har på sig, säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C).

Ägande av äldreomsorg

Den punkten Anders Häggkvist och Lars-Gunnar Nordlander inte är överens om är hur äldreomsorgen skulle kunna bedrivas.

– Vi tycker att det är bra att kommunen tillsammans med sin verksamhet får ordning på det här istället för att lägga ut det på någon privat aktör. Vet man inte vad man har när man går ut på en entreprenadupphandling då löser man inte de här problemen, säger Lars-Gunnar Nordlander (S)

– Här skiljer vi oss åt, vi kan tänka oss hitta lösningar med en annan aktör, säger Anders Häggkvist (C)

Vad vill ni göra för äldreomsorgen?

– Andelen äldre kommer öka och vi kommer behöva särskilda boenden så vi täcker det behov som finns, säger Lars-Gunnar Nordlander (S).

– Vi måste göra saker, det ska vi göra tillsammans. Vi har omfördelat mer och mer pengar till äldreomsorgen. Men vi måste satsa på att få in mer personal, säger Anders Häggkvist (C).

Maktskiftet 2016

I Juni 2016 tvingades Socialdemokraterna lämna över ordförandeklubban till Alliansen. Det var främst krisen inom socialförvaltningen, ekonomin och arbetsmiljön som fick Socialdemokraterna på fall.

Vad ska ni göra för att en sådan här situation inte ska uppstå igen?

– Vi måste fokusera på skola, bostäder och äldreomsorg, man kanske kan vara oense i någon del om lösningarna men debatterar fram till hur vi ska göra för att det ska hålla i flera mandatperioder, säger Lars-Gunnar Nordlander (S)

– Den här mandatperioden som varit är det ingen som ska vara stolt över, först ett knappt majoritetsstyre som sprack, sedan ett minoritetsstyre som har haft svårt att få igenom saker, vi har haft en skakig resa bakom oss, säger Anders Häggkvist (C)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Härjedalens kommun

Mer i ämnet