Hans Hoff (S) och Michael Svensson (M) bästa argument mot otrygghet. Foto: SVT

Politikerns förslag för ökad trygghet: Sätt på fotboja på tonåringar

Uppdaterad
Publicerad

Hans Hoff (S) och Michael Svensson (M) talar båda om fler poliser. Men åtgärder som fotboja för tonåringar eller att det ska bli lättare att utvisa människor är åsikter de inte delar.

Moderaterna vill öronmärka pengar som ska höja polisens löner för att attrahera fler till yrket medan Socialdemokraterna vill tillföra myndigheten pengar mer generellt. Men när vi träffar dem på lilla torg i Halmstad är de båda överens om en sak. Det finns för lite poliser i Sverige så de kommande åren ska vi se tiotusen nya poliser i landet.

– I den storsatsning på polisen ingår även att det blir lättare att sätta upp kameror, säger Hans Hoff (S).

Val 2018 – #dinröst

Ska det vara mer övervakning?

– Ja, och vi kommer även att införa en ny påföljd för unga som begår brottslighet. Husarrest med fotboja så de får stanna hemma på kvällarna. Det kommer vara unga, 15–16 år, som inte ska vara i fängelse, säger Hans Hoff (S).

Är det inte väl stigmatiserande för en tonåring att ha fotboja i skolan?

– Jo, men samhället måste markera tydligt att vi inte accepterar den utveckling vi sett, säger Hans Hoff (S).

Moderaterna vill skapa nya förutsättningar för att lättare utvisa människor.

– Vi vill ha lättare för att utvisa människor även för ringa brott, säger Michael Svensson (M).

”Svårt att veta” om brott ligger bakom bränder

– Det är svårt att veta om det handlar om försäkringsbedrägeri eller ungdomsbrottslighet när det gäller bränder. Man kan bara konstatera att grannsamverkan med hjälp av polis är bra. Sedan gäller det att kommunen har öppna fritidsgårdar som kan ta hand om ungdomar som är frustrerade, säger Michael Svensson (M).

– Utanförskap och ökade klyftor är, enligt forskning, bidragande orsak till brottslighet. Alla barn ska ha möjligheter till en bra skolgång och känslan att man kan bidra i samhället. Det är oerhört viktigt, säger Hoff (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet