Här vad politikerna tycker om att utvidga Billingens friluftsområde. Foto: SVT
Val 2018

Så tycker politikerna om att utvidga Billingens friluftsområde

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att utvidga friluftsområdet på Billingen i Skövde kommun väntas kosta 300 miljoner kronor. Men satsningen har debatterats friskt. Så här tycker Skövdes egna politiska partier om satsningen.

Vänsterpartiet: Ganska dåligt förslag

V är inte emot att Billingesfriluftsområde ska utvecklas, tvärtom. Men vi vill utveckla det i en takt som är hållbar och där man sätter kommunens kärnverksamhet och välfärd först. Vi anser att det är alldeles för mycket pengar som läggs på Skövdes ”Disneyland”

Socialdemokraterna: Ganska bra förslag

Friluftsområdet bör utvecklas men i en takt som kommunens ekonomi orkar bära utan neddragningar i de verksamheter som är kommunens huvuduppgift.

Miljöpartiet: Mycket dåligt förslag

Kommunen skall i första hand ta hand om kommunal verksamhet som skola och vård. Att skuldsätta kommunens invånare för att bygga ut ett fritidsområde med fokus på vintersport när klimatet ändras mot mildare vintrar är inte hållbart. Kommunens skuld har ökat från ca 250 000 kr till ca 2 000 000 000 kr under mandatperioden. Det är en stor risk att ha så stora lån som kan äta upp all framtida utveckling.

Centerpartiet: Mycket bra förslag

Liberalerna: Mycket bra förslag

En unik satsning för Skövdebornas möjlighet till friskvård och naturupplevelser. Dessutom kommer Billingen locka turister vilket genererar skatteintäkter till våra välfärdssatsningar.

Kristdemokraterna: Mycket bra förslag

Satsningen på Billingen är en del i en långsiktig strategisk plan för Skövdes utveckling, för att göra Skövde än mer attraktivt. Vi står för stora utmaningar och för att klara vår välfärd med skola, vård och omsorg behöver vi öka skatteintäkterna bland annat genom människor som vill leva och bo här. Även intäkter från de människor som besöker oss ger värdefulla tillskott till handels- och servicenäringen och bidrar till att skapa arbetstillfällen.

Moderaterna: Mycket bra förslag

Billingebacken ska förlängas och skidspåren ska utvecklas till en standard som medger värdskap för nationella tävlingar. Billingen ska ge Skövdeborna rekreation och friluftsliv av hög standard. Men vårt utvecklade berg ska också locka människor att besöka Skövde och bosätta sig här. Med Billingen stärker vi Skövde som besöksmål vilket genererar tillväxt och värdefulla arbeten i den framväxande besöksnäringen.

Sverigedemokraterna: Mycket bra förslag

Billingen är Skövdes signum. Dock måste projekten hållas ekonomiskt försvarbara.

SVT rapporterade · Ska skattepengar finansiera den här typen av projekt?

07.57
Neeeeeej! ABSOLUT INTE! ÅLDRINGSVÅRD OCH ASSISTENSHJÄLP TILL BEHÖVANDE BARN MED ALLVARLIGA SJUKDOMAR ska pengarna användas till!
07.57
Nej det tycker jag inte att skattepengar skall gå till sånt, om dom gör det skall dom som bor där få sänkt skatt med 10%, det blir för mycket för dom som bor där om det plötsligt kommer massa människor som grisar ner och leker rövare, det gör dom redan på andra ställen och det är kommunen som har ansvar att det inte skall bli som dom övriga ställen där det har blivit bara pannkaka av det.
08.17
Kan tycka att det måste finnas annat att lägga pengar på i kommunen. Som att återinföra busslinjerna både till: Billingehus och till: Simsjön som Också är en Underbar pärla men som nu bara är tillgängligt för dom som har bil.
08.17
Många vägar på landsbygden (Billingen) har en mycket dålig standard. Där behövs pengarna bättre.
08.17
Tycker det är ok att satsa på skidspårsanläggningen. Dock inte på slalombacken och gondolen...
08.17
Vansinnigt😡lägg dessa pengar på vårdomsorg o skolan.
08.17
Bra att satsa på spåren och konstsnöspår och andra aktiviter .
Slalombacken gondol och Billingehus är att kasta pengarna i sjön . Kommunen ska stötta renoveringen av Billingehus vilket inte är bra då det finns säkert andra hotell som oxå vill ha stöttning som är minst lika viktiga för Skövde.
08.58
Det är en jättebra investering för Skövdes välmående i framtiden. Sedan ska man nog inte blåsa upp detta allt för stort när man i lilla Grästorp planerar för en anläggning runt 600 miljoner och Skövde är en 10 gånger större stad.
08.58
Storhetsvansinne!! Pengarna skulle göra mer nytta i skolorna och förskolorna. Gondollift och konstsnö?! Varför?
09.09
Det är enklare stt investera i skidspår och fritid än att anställa lärare och kunnig personal i skolor och dagis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skövde

Mer i ämnet