Bacchus: Med för att ta första spadtaget var Johnny Hansson, Niklas Gryt, Jörgen Hallgren, Lennart Shuss, kommunråd Mari-Louise Wernersson (C), Bo-Lennart Turesson, Bozo Lukanovic och Carl Lundh. Foto: Martin Johansson
Val 2018

Så vill partierna lösa bostadsbristen i Falkenberg

Publicerad

Hur vill politikerna komma tillrätta med bostadsbristen i Falkenberg. Den frågan fick politiker i Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet svara på i SVT Nyheter Hallands valdebatt på torsdagen. Nedan följer en sammanfattning om hur alla partier tänker.

De åtta partier som nu sitter i kommunfullmäktige svarade såhär på frågan: Hur vill ni lösa bostadsbristen i Falkenberg?

Per Johansson (C)

–  Vi vill förenkla för byggnation på landsbygden. Det handlar om sjönära boende. I centralorten behöver vi ta fram fler detaljplaner så att man kan bygga bostäder. Det krävs att det byggs hyresrätter, bostadsrätter och hus. För det  finns ingen enkel lösning. Vi ska se till att FABO håller sig till den plan de har av byggnation av hyresrätter. Ett tillskott på ungefär tusen lägenheter behövs.

Mikael Hallberg (V)

Kommunen måste ställa krav på att det ska byggas inom en viss tid på marken som säljs. Vi kan inte vänta till att byggherrarna tycker att de tjänar tillräckligt. Förtätning kan man göra, men väldig försiktigt. Man får inte bygga sönder staden så att den blir oigenkännlig med massa höga hus. FABO måste få i uppdrag att bygga mer hyresrätter och planera för det, både i centrala Falkenberg och ute på landsorten. Det är dyrt, men vi vill inte sälja ut något från det beståndet som finns. Ibland får man låna pengar för att fixa sociala problem och det är ett socialt problem att människor inte har någonstans att bo. Det är kommunens bostadsbolag som ansvarar för det. Men vi tycker huvudansvaret finns i en statlig bostadspolitik som ger kommunerna möjlighet att bygga.

Filip Bertilsson (M)

–  Vi måste bygga mer och ta fram fler detaljplaner både i staden och på landsbygden. På landsbygden handlar det mycket om att få fram generösare byggregler i strandnära lägen. Vi vill minska byråkratin och införa en servicegaranti på fyra veckor för bygglov som följer detaljplan. Vårt kommunala bostadsbolag, FABO, vill vi ge möjligheten att sälja ut delar av sitt bestånd, till ansvarsfulla aktörer, så att de har råd att bygga mer.

Georgia Ferris (KD)

– Vi måste planlägga mer mark och gör det enklare för dem som vill bygga att göra det. Därför har vi sett till att anställa fler på stadsbyggnadskontoret. Vi vill även erbjuda handledning vid inlämnandet av bygglovsansökningar så att fler ansökningar går igenom direkt. Vi vill förenkla villkoren för FABO så att det kan investera i lägenheter istället för att lägga pengar på onödiga parkeringar. Vi vill se över parkeringsnormen så att det blir billigare för FABO att bygga. Det finns mycket ödemark centralt och vi vill förtäta Falkenberg.

Markus Jöngren (MP)

– Vi vill förtäta staden och bygga på höjden istället för att äta upp mer jordbruksmark. Framförallt vill vi bygga fler hyresrätter och det vi kan göra kommunalt är att ge FABO ägardirektiv. Vi vill ha fler små billiga lägenheter för de som vill komma in på bostadsmarknaden. Men vi vill också ha fler stora som får kosta lite mer. Det behövs för familjer som behöver större boende men inte har råd att köpa bostadsrätt eller villa. Mellanskiktet finns.

Niclas Erlandsson (L)

Det behövs regelförenklingar, som det är nu är de lite för stora möjligheter att överklaga. Vi bör bygga billigare med enklare lösningar för att få ner hyrorna för de som ska ha sin första bostad. Förtätning är vi för, men inte med dumhet. Vi måste behålla lite av de gröna oaserna som finns. Överlag byggs det bra men vi måste planera för framtiden. Jag skulle vilja ha lite mer flexibilitet i strandskyddet, för byggnation i inlandet.

Per Svensson (S)

Vi måste styra FABO mer mot att bygga för de grupper som har störst behov. Det handlar om äldre, ungdomar och även de på landsbygden. Vi vill även styra de privata bostadsbyggandet åt det hållet med hjälp av vårt markinnehav. Om vi säljer mark till en exploatör i Falkenbergs stad ska de även vara tvingade att bygga i en annan ort i kommunen.  Vi behöver se över detaljplanerna i våra minsta orter som inte är anpassade för att bygga lägenheter, utan villor, och det är ett problem. Förtäta är nödvändigt, men ska göras med hänsyn. Det finns platser som är väldigt bra att förtäta, som runt gymnasieskolan. Vi ska använda regeringens investeringsststöd till att bygga för ungdomar, små lägenheter på 35 kvadratmeter.

SVT Nyheter Hallland har sökt samtliga kandidater för Sverigedemokraterna i Falkenberg för en kommentar, utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet