Flera nämnder har brottats med stora underskott i Söderhamn sedan 2016. Foto: SVT

Så vill partierna lösa socialnämndens underskott

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har socialnämnden i Uppvidinge dragits med stora underskott. Här får partierna möjlighet att ge sin vision av hur problemet ska hanteras.

Landsbygdspartiet oberoende, Kent Helgesson

• Först måste kommunens budgetprocess reformeras. De fem senaste årens samlade avvikelser mot budget för barnomsorg och skola samt socialnämnd uppgår till nära minus 50 Mkr. Helt uppenbart att budget och verksamhet inte hänger ihop. Den verksamhet till omfattning och kvalitet som fullmäktige kräver av organisationen ska kostnadsberäknas av de som bäst kan detaljnivån, nämligen respektive nämnd och förvaltning för att därefter utgöra budgetunderlag. Fullmäktige som är yttersta uppdragsgivare äger sedan avgörandet om man har råd med sina krav på nämnderna. Matchar inte fullmäktige med finansiering ankommer det på fullmäktige att justera sina krav med beslut om verksamhetens uppdrag bl.a dess kvalitet och omfattning.

Val 2018 – #dinröst

Sverigedemokraterna, Anders Ljungkvist

• För att få ordning på ekonomin måste vi minska asylmottagandet. Det stora mottagandet av asylsökande har kostat både Socialnämnden och Barn- och Utbildningsnämnden ofantliga summor. Vi har inte råd med detta längre.

Socialdemokraterna, Niklas jonsson

• Genom ett långsiktigt arbete mellan förvaltning och verksamheterna, med stöd från kommunstyrelsen.

Vänsterpartiet, Mikaela Gross

• Det konstaterades av fyra oberoende personer att Socialnämnden i grunden är underfinansierad. Därför kollar man just nu över hela organisationen och resultatet är inte klart än. Det som vi i Vänsterpartiet vill är att omfördela resurserna på ett vettigare sätt. Vi vill sänka politikerarvoden i nämnderna och styrelser för alla Ordförande och Vice tillbaka till 2014 års nivå. Kan vi få mer folk hit som vill jobba och bo hos oss så kommer ju även skatteunderlaget blir mycket bättre, så satsningar på näringslivsutveckling och infrastrukturen och bostadsbyggande är mycket avgörande för finansiering.

Miljöpartiet, Eva Bjarnestam

• I den plan för budgetramar som kommunfullmäktige har antagit ska underskottet ha hämtats in år 2019 då man räknar med ett överskott i kommunens totala resultat på c:a 3,5 milj. kr. 2018 och 2019 får kommunen 16,5 milj.kr per år av nuvarande regerings ”10 miljarder till välfärd”. Men socialnämndens behov är inte lätta att förutspå. Det kan inträffa flera oförutsedda händelser som plötsligt kan öka kostnaderna med några miljoner. Socialnämndens verksamhet är lagstadgad. Det finns sådant som inte går att prioritera bort. Miljöpartiet vill att både de generella och de riktade statsbidragen ökar, men framförallt de generella och verkar för det på riksplanet.

Centerpartiet, Ingrid Hugosson

• Tillsatt resurser för att komma tillrätta med det. Verksamheten behöver genomlysas på alla nivåer. Tror att man helt enkelt får gneta sig igenom och se hur resurserna fördelas och används.

Moderaterna, Anders Käll

• En ordentlig genomlysning av Socialnämndens budget måste göras. Detta för att se var underskottet uppstått och vad det beror på. Därefter överväga om budgeten är tillräcklig eller om ytterligare medel måste tillskjutas.

Kristdemokraterna, Christina Lindqvist

• Stor genomlysning för att göra de förändringar som går utan för negativ påverkan. Hemmaplanslösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet