Hör vad eleverna på Midgårsskolan vill se mer av i nyhetsrapporteringen. Foto: SVT

Så vill unga förändra SVT

Uppdaterad
Publicerad

SVT är seriöst och pålitligt, men borde bli bättre på att finnas på de sociala medier där unga finns. Det var några av synpunkterna som kom upp när SVT:s fikaturné landade på Midgårdsskolan i Umeå.

Det var Midgårdsskolans elevkår som bjudit in SVT för att berätta om vilka frågor som är viktiga att bevaka inför valet. Bostadspolitik och stress över betygen i skolan var två ämnen som kom upp, men framförallt ansåg eleverna att ungas perspektiv ofta saknas i samtliga nyheter. Nyheter om skolan har ofta ett ”föräldraperspektiv” istället för att SVT frågar eleverna vad de tycker.

Borde finnas på Instagram

Eleverna hade också synpunkter på vilka plattformar SVT finns på. Många ser inte på tv på ett bestämt klockslag, utan ser klipp och sändningar när de vill i SVT play. Men att SVT Nyheter Västerbotten har en Facebook-sida räcker inte, unga vill hellre se nyheter på Instagram.

Val 2018 – #dinröst

– Vi skulle uppmärksamma SVT:s app mer om nyheterna också fanns på Instagram, sa Petter Stjärnström, som läser sista året på samhällsvetenskaplig linje på Midgårdsskolan.

”Har varit jättespännande”

På plats från SVT var Rapports programledare Katarina Sandström och SVT Nyheter Västerbottens redaktör Maria Brändström. De tar nu tipsen med sig till sina redaktioner.

– Det har varit jättespännande att höra en massa intressanta infallsvinklar på vad vi kan göra bättre, säger Katarina Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet