Foto: TT/SVT
Val 2018

Säfflekrögare oroad över regeringens förslag

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangägaren Habib Ben Hadji i Säffle är djupt oroad av regeringens förslag om att begränsa arbetskraftsinvandringen. Han har redan i dag svårt att rekrytera kompetent arbetskraft och menar att utan arbetskraftsinvandring skulle han få slå igen.

Det har gått 18 år sedan Habib Ben Hadji köpte sin första restaurang i Säffle. Sedan dess har han både skaffat sig fler restauranger och utökat den ursprungliga. Men för att klara expansionen har han varit tvungen att hämta arbetskraft från länder utanför EU.

– Jag har anställt åtta arbetskraftsinvandrare. De har hjälpt mig mycket, hade jag inte haft dem hade jag sålt restaurangen för länge sedan, säger Habib Ben Hadji.

Orolig för framtiden

Men han är orolig för framtiden. Och orsaken är ett förslag om att strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring . Förslaget presenterades av statsministern i dag och går i huvudsak ut på att lågkvalificerade jobb i första hand ska gå till människor som redan finns i Sverige. Och att en särskild myndighet ska pröva om det verkligen är bristyrken företagen vill importera arbetskraft till.

– Det är viktigt för att människor som finns här ska komma i arbete. Alla som kan ska jobba. Vi vet vad det betyder för individen att ha ett arbete, klara sin egen försörjning och bidra till samhället. Och vi har en utmaning gällande det i Sverige, inte minst gällande integrationen. Och om det finns ett antal tusen jobb som inte kräver så höga kvalifikationer så ska man inte behöva hämta folk från andra sidan jorden, säger statsminister Stefan Löfvén (S).

Men Habib Ben Hadji har redan försökt rekrytera i Sverige.

– Ja, det kommer folk från Syrien och det finns många arbetslösa. Men de har en annan matkultur så det är svårt. Jag öppnade en restaurang och hade en kille härifrån där men det gick inte bra. Jag fick stänga och bara ha öppet på fredag och lördag. Så nu har jag ansökt om att få ta hit två kockar. Det är väldigt svårt att få kompetent personal, säger Habib Ben Hadji.

Svårt att rekrytera

Som mest hade Habib Ben Hadji tre restauranger. Nu är de bara två. Den ena av dem har bara öppet under helgerna. Och Habib Ben Hadji är tydlig med att det är svårigheten att rekrytera kompetent personal som ligger bakom stagnationen i hans företag.

– Det måste ju vara lättare att hitta arbetskraft som redan finns här än att hämta den från andra sidan jordklotet. De arbeten där det finns en uppenbar brist, som ingenjörer, där vill vi fundera på hur vi ska förenkla för dem. Det återkommer jag gärna till, säger Stefan Löfvén (S).

Habib Ben Hadji tar ett djupt andetag innan han uttrycker vad han känner inför statsministerns förslag.

– Jag blir orolig. Jag behöver folk här. Jag har redan en restaurang som är stängd under vardagarna. Jag är orolig för att det här förslaget ska gå genom, säger Habib Ben Hadji.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Jobb

Mer i ämnet