Foto: SVT/TT

SD:s namnvalsedlar saknades i Falkenberg stadshus

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen öppnades förtidsröstningen inför valet 2018 i Falkenbergs kommun på ett antal utvalda platser i kommunen. Dock saknades namnvalsedlar för Sverigedemokraterna i stadshusets vallokal. Detta på grund av att de inte hade packats upp och ställts fram.

Personal på Falkenbergs kommun uppmärksammades på onsdagen att Sverigedemokraternas namnvalsedlar saknades i Stadshusets vallokal.

Valnämndens ansvariga har under torsdagen kartlagt vad som hänt.

Ser allvarligt på situationen

– Det rör sig om ett handhavandefel i samband med uppackning. Sverigedemokraternas namnvalsedlar hade levererats på morgonen till vallokalen men dessa hade inte packats upp och ställts fram. De hade hamnat på ett annat bord, skriver Majlis Wolfhagen, ordförande i valnämnden i Falkenbergs kommun.

Hon tillägger att kommunen tar händelsen på stort allvar. De har kontaktat både Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för valet, och statens valmyndighet om det inträffade.

Påverkar inte valresultatet

Vallokalen öppnade klockan 8 på morgonen och vid 11-tiden hade SD:s namnvalsedlar kommit på plats. Under den tiden hann totalt ett femtiotal personer rösta. Valkansliets bedömning är att det inträffade inte kommer att påverka valresultatet då det hela tiden funnits partivalsedlar för Sverigedemokraterna i lokalen.

– Har man velat lägga sin röst på Sverigedemokraterna har det hela tiden varit möjligt eftersom det funnits partivalsedlar på plats, säger Majlis Wolfhagen.

Enligt vallagen har alla som förtidsröstar alltid en möjlighet att ångerrösta genom att gå till sin ordinarie vallokal och göra om sitt val på valdagen. Denna möjlighet omfattar även de som upplever att de inte fick tillgång till namnvalsedel i stadshuset under onsdag förmiddag.

Valsedlar

Visa

I varje vallokal ska det finnas både partivalsedlar och namnvalsedlar.

På partivalsedlarna står det för vilket val som valsedeln gäller, till exempel val till kommunfullmäktige, landstingsvalet och riksdagsvalet. Som väljare kan man alltså välja att antingen använda partivalsedeln som saknar förtryckta namn, eller namnvalsedeln om personen vill kryssa för enskild person inom ett parti.

Källa: Falkenbergs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet