– Om riskbedömningen säger att de borde vara två har vi ett ansvar att säga nej till kunden. Jag vill påstå att det övervägande görs, men inte så ofta som det borde, säger Ronny Fredriksson, Securitas. Foto: TT, Securitas
Val 2018

Pengar går före trygghet när väktarna skickas på ensamjobb

Publicerad

Ensamarbete bland väktare är vanligt. På vaktbolaget Securitas ska man tacka nej till jobb som är osäkra för väktarna – men verkligheten är en helt annan.
– Det kan vara ett problem att få kunderna att förstå varför de ska betala för två väktare, säger Ronny Fredriksson, pressansvarig Securitas Sverige AB.

Det händer att Securitas hamnar i konflikt med kunder när de bedömer att arbetsmiljön är för farlig för en väktare, berättar företagets pressansvarige, Ronny Fredriksson. Det blir problematiskt ur ett ekonomiskt perspektiv om de sätter in en till väktare, då kunden bara betalat för en.

– Vi är ett kommersiellt företag som säljer tjänster. Har de betalat för en väktare och vi skickar ut två blir det en minusaffär för oss.

Ronny Fredriksson säger att om det finns en riskbild som kräver två väktare ska man vara tydlig med det och annars tacka nej till kunden. Problemet är att det finns en underbudskonkurrens.

Men när ni säljer in uppdrag, har ni  inte ett ansvar att säga nej om kunden bara vill ha en väktare? 

– Om riskbedömningen säger att de borde vara två har vi ett ansvar att säga nej till kunden. Jag vill påstå att det övervägande görs, men inte så ofta som det borde.

Bättre fly än att ingripa

Enligt Ronny Fredriksson måste väktarna i första hand alltid tänka på sin egen säkerhet . De har ingen plikt att ingripa vid hotfulla situationer – vid sådana tillfällen är det bättre att fly än illa fäkta.

– Till exempel hade vi en väktare som utsattes för våld på en nattrestaurang. Folk höll igen dörren samtidigt som ett gäng omringade personen. Vi satte skyddstopp och förklarade för kunden att de måste betala för två. Ett par veckor senare var ett annat bolag där med en väktare, säger Ronny Fredriksson.

Samarbete med Mittuniversitetet

Visa

Publiceringen är ett samarbete med tre studenter på Mittuniversitetets journalistprogram. Studenterna har, under sin kurs i grävande journalistik, skrivit artiklar och producerat tv-inslag tillsammans med SVT Västernorrland. Hela deras arbete kommer att finnas på http://www.dcase.se/ 28 maj. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet