Foto: TT
Val 2018

Skogen – kassako eller återhämtning

Publicerad

Skogsnäringen och dess kringverksamheter genererar runt 43 000 jobb i Värmland och är länets i särklass viktigaste näringsgren. Men näringen är också en källa till konflikt där produktionsintressena ställs mot bevarandet av värdefulla skogsmiljöer.

Det värmländska skogslandskapet hör till de allra hårdast brukade skogsmiljöerna i landet. Varje år avverkas ungefär en procent av den produktiva skogsmarken i Värmland. I reda pengar genererar den värmländska skogen en omsättning på runt 25 miljarder kronor per år.

– Vår vision och tro är att skogsnäringen kommer att bli än mer betydelsefull. Nu gäller det att hitta nya användningsmöjligheter, nya innovationer, nya produkter, nya material och i den utvecklingen har vi möjlighet att ligga i framkant om vi tar de möjligheter som finns, säger säger Paul Nemes som är vice vd på skogsnäringsklustret Paper province.

”Bland de värsta i världen”

Av den skog som står på värmländsk grund är det inte mer än runt tio procent som aldrig har kalhuggits. Och det är inte mer än 1,5 procent av den värmländska skogen som har ett formellt skydd mot avverkning.

– Det finns nästan inga länder i världen som har påverkat sitt egna skogsekosystem så allvarligt och så mycket som Sverige har gjort de senaste 50-60 åren med vårt storindustriella kalhyggesskogsbruk, säger skogsbiologen Sebastian Kirppu.

– Vi har kanske tio procent kvar av våra riktigt ursprungliga naturtyper. Allt annat är mer eller mindre påverkat av människan i stor grad genom plantering, kalhuggning, gallring och gödsling. Vi är bland de värsta i världen.

”En stark råvara”

Den svenska skogsvårdslagen jämställer miljö och produktion. Men medan miljöorganisationerna slåss för att bevara hotade naturtyper så ser andra på skogen som en möjlig lösning på miljöproblemen.

– När vi går in i en ny era, en icke fossilbaserad era, då är skogen en stark råvara och de resurser och den kompetens som finns i det här länet är en mycket stark tillgång, säger Paper province vice vd Paul Nemes.

Idag är vi på plats på torget vid Östra Storgatan i Säffle för att diskutera och debattera ämnena jordbruk och skog med politikerna. Kom gärna dit och prata med oss eller gör din röst hörd i vår chatt.

SVT rapporterade · SVT Nyheter Värmland på valturné

09.36
Hej! I dag hittar du oss i Skoghalls centrum. Kom och prata med oss! I dag är ämnet barnomsorg och förskola.
09.55
Nu är vi på plats i Skoghalls centrum. Kom och träffa oss! / Bengt, Jenny och Tomas
Nu är vi på plats i Skoghalls centrum. Kom och träffa oss! / Bengt, Jenny och Tomas
10.33

Anna Eriksson, Hammarö
-Suberbra. Jag har bara bra erfarenheter från förskolan här på Hammarö, säger hon. 
Hon är mamma till flera barn som gått i förskolan i kommunen. 
- Men politikerna måste satsa framåt också så vi fortsatt kan vara bästa skolkommun.
Anna Eriksson, Hammarö -Suberbra. Jag har bara bra erfarenheter från förskolan här på Hammarö, säger hon. Hon är mamma till flera barn som gått i förskolan i kommunen. - Men politikerna måste satsa framåt också så vi fortsatt kan vara bästa skolkommun.
10.58
Terese Bergman Hammarö som har en dotter i förskolan. 
- Det är bra. Min dotter trivs jättebra och lärarna är trevliga, säger hon. 
Hon lyfter speciellt fram pedagogiken som gör att barn från olika kulturer kan hitta sätt att kommunicera med varandra.
Terese Bergman Hammarö som har en dotter i förskolan. - Det är bra. Min dotter trivs jättebra och lärarna är trevliga, säger hon. Hon lyfter speciellt fram pedagogiken som gör att barn från olika kulturer kan hitta sätt att kommunicera med varandra.
11.18
Anna Jonsson hoppas att politikerna på Hammarö ser över barngruppernas storlek och gärna anställer fler. 
- Man vet ju att det är hög arbetsbelastning för förskollärare.
Vad är din erfarenhet av förskolan?
- Våra barn, Melvin och Maja har trivts jättebra på sin förskola Mörtvägen, säger Anna Jonsson.
Anna Jonsson hoppas att politikerna på Hammarö ser över barngruppernas storlek och gärna anställer fler. - Man vet ju att det är hög arbetsbelastning för förskollärare. Vad är din erfarenhet av förskolan? - Våra barn, Melvin och Maja har trivts jättebra på sin förskola Mörtvägen, säger Anna Jonsson.
12.04

Annie Albrektsson, Hammarö, med barnen Pelle och Ellen. 
- Det är bra erfarenheter jag har. En mycket bra förskola. Men jag vet också att alla inte får plats och att barngrupperna är stora, säger Annie Albrektsson. 
Hon vill att politikerna funderar över alternativ som dagmammor till exempel. 
Hon vill veta hur politikerna ska klara situationen med allt fler barn i förskoleåldern. 
- Hur tänker de lösa det med lokaler och pedagoger?
Annie Albrektsson, Hammarö, med barnen Pelle och Ellen. - Det är bra erfarenheter jag har. En mycket bra förskola. Men jag vet också att alla inte får plats och att barngrupperna är stora, säger Annie Albrektsson. Hon vill att politikerna funderar över alternativ som dagmammor till exempel. Hon vill veta hur politikerna ska klara situationen med allt fler barn i förskoleåldern. - Hur tänker de lösa det med lokaler och pedagoger?
12.48
Mer pengar till att underhålla och restaurera skolor och förskolor så att barnen slipper gå i skola mögelangripna hus, där asfalten har mer hål än asfalten i Ryssland på Sovjet-tiden.
Mvh Nisse, Karlskoga
12.55
Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten uppmärksammar vår valturné.
www.journalisten.se
13.03
Det behövs mer utbildad personal!!. Och mer kunniga personer som kan barn i vikariepoolen, som måste utökas. Har fått vara hemma flera gånger med de äldre barnen när lillebror var född för att personalen inte fick vikarie. De är snälla på förskola. Och barnen gillar fröknarna. Men de är ju inte utbildade... Och för det är för mycket barn på avdelningarna deras.
13.05
Just nu intervjuas företrädare för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna i Hammarö. Se resultatet på vår sajt under eftermiddagen och i våra sändningar ikväll.
Just nu intervjuas företrädare för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna i Hammarö. Se resultatet på vår sajt under eftermiddagen och i våra sändningar ikväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet