Liberalernas riksdagskandidat Björn Brändewall från Kalmar Foto: Pressbild: Jo Mattsson / TT

Riksdagskandidat i strid om cannabis: ”Borde avgå direkt”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan fick Liberalernas riksdagskandidat Björn Brändewall från Kalmar stöd av organisationen Cannabiskrysset. Detta har fått Socialdemokraten Michael Länden att se rött.

Uppropet Cannabiskrysset (se faktaruta) rekommenderade i förra veckan väljare i Kalmar län att kryssa i Björn Brändewall (L) för att få in fler riksdagsledamöter som vill avkriminalisera innehav av cannabis.

Något som har fått Michael Ländin ifrån Socialdemokraterna i Kalmar att reagera kraftigt eftersom Björn Brändewall också är ordförande i  Barn- och ungdomsnämnden i kommunen.

”Avgå direkt”

– Jag har största respekt för Björn i övrigt. Vi har suttit i Kalmar kommunfullmäktige tillsammans i flera år och han är ofta både påläst och kunnig, men du skall företräda kommunen och det sätt kommunen ser på droger. För mig är det otänkbart. Jag skulle avgått direkt, säger Socialdemokraternas Michael Ländin.

Michael Ländin (S)

”Kriminalisering minskar inte drogbruket”

Björn Brändewall är enligt egen utsago helnykterist och emot alla typer av droger men anser samtidigt inte att det krockar på något sätt med att avkriminalisera innehavet av cannabis.

– Kriminaliseringen av cannabis minskar inte drogbruket i sig. Däremot gör det att missbrukare hamnar i utanförskap. Jag har inget att skämmas för, säger Björn Brändewall.

Björn Brändewall anser att drogpolitiken han förespråkar minskar missbruk, dödsfall och droganvändande.

– Och jag föregår med gott exempel för våra barn och ungdomar genom att varken röka, snusa eller dricka. Det är snarare Michael Ländin som bör fundera över vilket föredöme han sätter när han smutskastar politiska motståndare på det här sättet, säger Björn Brändewall.

”Skrattretande”

Michael Ländin tycker dock inte att det är förenligt att sitta i Barn- och ungdomsnämnden och samtidigt ha den här inställningen.

– För mig är det skrattretande. Är du en lämplig förebild för min sexåring som skall börja förskolan? Nej det är du inte, säger Michael Ländin.

Samma som alkohol

Björn Brändewall tycker man kan jämföra med alkohol, och menar att det finns en viss dubbelmoral i frågan.

– Socialdemokraterna sitter i skolnämnder och styrelser som ska lära barn och ungdomar om alkoholens faror. Samma socialdemokrater tycker samtidigt att alkoholförsäljning ska vara lagligt, för de vet att alkoholen blir mycket farligare om den säljs av kriminella gäng istället. Det är precis samma hållning som jag har till cannabis, så det är inget konstigt med det, säger Björn Brändewall.

Björn Brändewall poängterar dock att hållningen i cannabisfrågan är hans personliga åsikt som riksdagskandidat. Liberalerna som parti står inte för en avkriminalisering av cannabis.

En rörelse med bas i sociala medier som verkar för att rösta in politiker i riksdagen som vill avkriminalisera cannabis. Gruppen har cirka 30 000 medlemmar i sin facebookgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet