Val 2018

SPI Välfärden raderas från politiska kartan

Publicerad

Partiet tappar alla stolar i alla halländska kommuner. Partiledaren från Halmstad vill se en ny satsning mot valet 2022.

SPI Välfärden – eller Sveriges pensionärers intresseparti som det hette när det bildades i skarven mellan 80- och 90-tal – har haft en relativt stark ställning i flera halländska kommuner.

Den senaste mandatperioden har SPI haft totalt sju mandat i fyra halländska kommuner och ingått i styrande koalitioner i både Hylte och Halmstad. Men efter årets val är antalet mandat nere i noll.

– Vi är ett parti som består utav äldre personer och som företräder de äldre. Som jag ser det är det väldigt lätt de tappar tilltron till politiken och att de har gjort det och därför inte röstat i detta val, säger Bo Fridolph, Halmstadpolitikern som sedan i våras också är partiordförande för SPI Välfärden på riksnivå.

Du menar att de inte röstat alls, inte på något annat parti heller?

– Många har nog inte röstat allas. Tyvärr så tror jag att det är många som har röstat på Sverigedemokraterna, säger Bo Fridolph.

Partiets peakade i valet 2006.

– Då hade vi 52 000 röster runt om i Sverige och fick en procent i riksdagsvalet. Sedan har det bara gått neråt, säger Bo Fridolph.

I Halmstad har den senaste mandatperioden präglats av inre stridigheter. En falang av partiet bröt sig loss och ställde upp i valet som Trygghetspartiet. Inte heller de kom in i kommunfullmäktige.

SPI Välfärden har sedan 2014 varit representerat i Varberg, Hylte, Halmstad och Laholm.

I klippet ovan kan du se och höra Bo Fridolph berätta vad han vill se för framtiden för partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet