Sprickan total i regionförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Idag på eftermiddagen kom det överraskande beskedet – moderaterna lämnar förhandlingarna med sina allianskollegor i Region Västernorrland. Nu vänder man sig istället till Socialdemokraterna för att diskutera ett möjligt samarbete i regionen.

”Vi ser ingen framkomlig väg tillsammans med Sjukvårdspartiet” skriver Lena Asplund, Moderaternas kandidat till regionrådsposten och säger att man nu vänder sig till Socialdemokraterna för att hitta en ”stabil och ansvarstagande konstellation i regionen”.

Lena Asplund säger till SVT att det var Sjukvårdspartiets krav på en snabb och total återställning av Sollefteå sjukhus som kom att stjälpa förhandlingarna.  Några diskussioner om fördelning av politiska poster hann samtalen aldrig beröra.

Vårdalliansen tog över förhandlingarna

När Socialdemokraterna för en tid sedan gav upp försöken att hitta en lösning för att politiskt styra i regionen, tog vårdalliansen över stafettpinnen. Samtal inleddes mellan Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokratena, Liberalerna samt Sjukvårdspartiet som gjort comeback i sjukvårdspolitiken.

Men igår hoppade Liberalerna av samtalen, och idag har alltså hela försöket kapsejsat.

Precis som Lena Asplund lägger  Ingeborg Wiksten, gruppledare för Liberalerna i regionfullmäktige, skulden på Sjukvårdspartiet.

Nytt försök med S + M

Redan i ett inledande skede fördes diskussioner mellan S och M, men i slutändan kunde man inte komma överens. Nu görs alltså ett nytt försök.

Men inte ens ett samarbete mellan de stora partierna S och M ger in majoritet i regionfullmäktige, för det krävs 39 mandat.

S tappade ju rejält i valet och backade 12, 5 procentenheter och har i dag 28 mandat. Även Moderaterna minskade i senaste valet och har i dag 10 mandat.

Vi har sökt både Mattias Rösberg och Katarina Hägg, ordförande respektive vice ordförande för Sjukvårdspartiet, men utan resultat.

”Ohelig” allians

Onsdag och torsdag den här veckan är det dags för första regionfullmäktigemötet efter valet, men sex veckor efter valet är frågan vilka som egentligen kommer att politiskt styra Region Västernorrland mer öppen än hittills.

Det kan alltså landa i det som brukar kallas en ”ohelig allians” – mellan de politiska ärkefienderna M och S.

Kan hamna i samma läge som V

Skulle det bli någon form av samarbete mellan moderater och socialdemokrater – med hjälp av ytterligare något parti, innebär det ett tydligt avbräck för de som trott på möjligheten att återställa Sollefteå sjukhus som det en gång var.

I och med dagens besked riskerar nu Sjukvårdspartiet att i samma läge som Vänsterparitet – framgångar i valet, byggda på löften att öppna sjukhuset igen, men utan inflytande i politiken de närmaste fyra åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer