I kväll möts Stefan Löfven och Ulf Kristersson i en debatt för andra gången inom loppet av ett dygn. Foto: TT

Stefan Löfven och Ulf Kristersson möttes igen

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än ett dygn efter den stora partiledardebatten i SVT:s Agenda möttes statsminister Stefan Löfven och Ulf Kristersson på nytt i Expressens direktsända debattduell på måndagskvällen.

De på förhand bestämda ämnen som drabbningen mellan den sittande statsministern Stefan Löfven och mannen som vill ta hans jobb efter valet, moderatledaren Ulf Kristersson, skulle kretsa kring var snarlika de som som avhandlades i SVT-debatten på söndagskvällen. Miljö, lag och ordning, sjukvård och invandring var vad som stod på dagordningen.

De båda partiledarna debatterade bland annat frågan om kriminella gäng men såg olika lösningar på problemet.

– Vi har höjt straffet för vapenbrott och vi behöver ett samhälle med mindre klyftor där människor gemensamt vill bygga Sverige, sade statsminister Stefan Löfven.

– Jag tror inte att man kan skylla gängkriminalitet på klyftor. Problemet beror på att vi har gängkriminella som polisen inte kommer åt, replikerade moderatledaren Ulf Kristersson.

Kristersson upprepade budskapet

När de debatterade migrationsfrågan upprepade Ulf Kristersson budskapet om att det behövs en bred överenskommelse över blockgränserna.

Stefan Löfven tryckte på EU-ländernas ansvar att gemensamt hantera frågan.

Söndagens debatt i Agenda sågs som ett nederlag för Stefan Löfven som endast lyckades bättre än Ulf Kristersson i ett av de fyra ämnen som avhandlades, enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av SVT. Och måndagens duell i Expressens webbsända debatt var en chans till revansch för den sittande statsministern i den första tv-duellen mellan honom och statsministerkandidaten Kristersson det här valåret.

”Löfven klarade sig rätt bra”

SVT:s politikreporter Pontus Mattsson bevakade debatten och fick i direktsändning frågan om hur han tyckte att Stefan Löfvens insats var i dagens debatt.

– Jag tycker nog att han klarade sig rätt bra, det var en ganska lugn och sansad debatt som blev mest engagerad mot slutet när det handlade om migration, säger han.

I sändningen frågade SVT:s reporter statsministern om det blir någon politisk överenskommelse i migrationsfrågan före valet.

– Nej, det tror jag inte, men ett tydligt besked till svenska folket är att vi har alla förutsättningar att sluta en bred politisk överenskommelse om migrationspolitiken som är hållbar.

”Vill se bred uppgörelse”

Kan du tänka dig att göra upp bara med Moderaterna?

– Jag vill se en ännu bredare överenskommelse men utesluta Sverigedemokraterna från de samtalen.

När Ulf Kristersson fick frågan på samma ämne efter debatten upprepade han än en gång att han vill hitta en väg tillsammans med Socialdemokraterna.

– Ska det bli en långsiktig lösning i migrationspolitiken så tror jag att den måste vila på att Moderaterna och Socialdemokraterna kan komma överens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.