Vissa områden i Nordvärmland har tappat mer än 40 procent av invånarna under en tjugoårsperiod. Foto: SVT

Stort befolkningstapp i norr

Uppdaterad
Publicerad

Torsby var den kommun som tappade flest invånare i hela landet förra året – men skillnaden är stor mellan olika delar av kommunen. I vissa områden i norr har befolkningen minskat med mer än 40 procent de senaste 20 åren.

Det är en strid ström av bilar utanför affären i Bograngen sju och en halv mil norr om Torsby. Men det är inte de 105 invånarna som fyller butiken, utan norska bilar som rullar över gränsen för att lågprisshoppa billig tobak och sprit.

Utan gränshandeln skulle affären knappast finnas kvar, utan gå samma väg som så mycket annat i byn, säger ägaren Ellinor Syversen.

– Vi hade både post och bank, men det är nedlagt. Skolan också, och förskolan.

Stora skillnader

Torsby var den kommun som minskade mest i hela landet förra året, minus 279 personer. Men befolkningsutvecklingen skiljer sig rejält mellan kommunens olika delar.

I Fryksände församling i och runt  Torsby tätort har befolkningen minskat med 4,1 procent sedan 2003. I Södra Dalby, där Bograngen ligger, är minskningen 41 procent.

Få klasskamrater

Befolkningstappet är stort i hela den norra delen av kommunen, något som märks inte minst på Kvistbergsskolan i Sysslebäck där Ellinor Syversens som Oskar börjat förskoleklass nu i höst.

– Vi skulle på föräldramöte inför skolstarten, men det blev ett litet möte. Det är bara han och tre barn till i klassen.

Hur känns det?

– Det är väl bra att de inte är så många, men det kunde väl varit några till!

Efterlyser svar från poltikerna

Och trots en lång valrörelse upplever Ellinor Syversen inte att de frågor som är viktiga för Bograngen och andra glesbygdsorter kommit fram i debatten.

– Nej, det har jag inte hört något om.

Vilka frågor är viktiga här då?

– Ja det är ju äldreomsorgen. Och servicen, och vården, apotek, skola och vägar. Det är ju service som måste finnas inom rimligt avstånd om Bograngen ska finnas kvar.

Oavsett vad det kostar?

– Ja. De som bor här måste ju kunna leva här.

Idag landar vår valturné utanför Coop i Sysslebäck för att diskutera ämnet ”Stad och land”. Kom dit och prata med oss på förmiddagen eller gör din röst hörd i vår chatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet