Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Foto: TT
Val 2018

Striden om de sista mandaten – därför hoppar de fram och tillbaka

Publicerad

Vi går in i sluttampen av rösträkningen och det är minst sagt jämnt – i alla fall mellan riksdagsmandaten. Under onsdagen har det kommit flera uppgifter om mandat som byter plats mellan framförallt Sverigedemokraterna (SD) och Centerpartiet (C), men även mellan andra partier. SVT Nyheter reder ut hur det blev så.

Rickard Andersson är systemutvecklare och har hand om valresultatet för SVT:s räkning. Han berättar att mandatet som gick till C från SD nu har hoppat tillbaka till Sverigedemokraterna.

Varför hoppar mandatet mellan partier så här?

– Antalet röster som skiljer mellan C och SD i vissa distrikt är väldigt få. Och nu när man räknar utlandsröster och sena poströster så rapporteras de in valdistrikt för valdistrikt. Om C får fler röster i ett specifikt distrikt så kan de gå om SD. Men direkt efteråt kan ett nytt distrikt rapporteras in där fler röstat på SD – då hoppar det igen.

Kan hoppa ett tag till

Han menar att man nog kan räkna med att ett mandat hoppar fram och tillbaka såhär ett tag till, fram tills dess att rösterna är färdigräknade.

– Kanske, troligtvis. Vi såg detta hända även på valnatten, att ett mandat vandrade från C till SD och tvärt om.

När rösterna är färdigräknade vet man inte än. Enligt Valmyndigheten kan det dröja ända tills i morgon.

– Vi vet inte. Just nu räknas de 6 325 valdistrikten, säger Rickard Andersson.

Olika antal valdistrikt

Varför är det olika siffror på antalet valdistrikt på SVT och Valmyndigheten?

– På valnatten är det 6 004 valdistrikt vilket är antalet vallokaler i Sverige. Nu tillkommer 321 stycken, som är utlandsröster och poströster.

Varför står det att vi har räknat fler valdistrikt än på valmyndighetens hemsida?

– Det pågår just nu två räkningar. Det ena är att man räknar valnattsresultatet, plus utlandsröster och poströster. Det är den vi redovisar på sajten. Samtidigt så börjar de räkna om alla röster, till slutvalsresultatet. Det är den som är klar på fredag om inget oförutsägbart händer. Vi håller självklart koll på båda.

Var kommer våra siffror från?

– Våra siffror kommer från valmyndigheten. De skickar siffror till oss som vi presenterar på sajten, säger Rikard Andersson.

SVT rapporterade · Regeringsbildningen

För att sammanfatta: Igår bjöd Alliansen in Stefan Löfven till samtal för att få stöd från honom och Socialdemokraterna för en Alliansregering. Löfven sa nej. 
Alliansen menar att de borde bilda regering eftersom de är det största gemensamma regeringsalternativet. De jämför hur många röster de fyra fick med hur många röster S+MP fick, men räknar bort V. 
Stefan Löfven däremot menar att de rödgröna (S+MP+V) ser ut att ha fått flest röster och därför borde regeringsbildningen ske där - även om han inte har sagt rakt ut att vare sig V eller MP skulle ingå i regeringen. Eftersom S är det största partiet i den största konstellationen/blocket ska S få statsministerposten, menar Stefan Löfven. 
Vi ska också komma ihåg att rösterna fortfarande räknas och eftersom det är små marginaler mellan rödgröna och Alliansen vet vi inte hur slutresultatet blir. 
Den preliminära rösträkningen: 
  • Den preliminära rösträkningen är nu klar, det betyder att samtliga röster nu är räknade. Resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag.
 
Den slutgiltiga rösträkningen: 
  • Den slutgiltiga rösträkningen är en kontrollräkning där man börjat om från början med alla röster, för att dubbelkolla att allt stämmer. Det är den slutgiltiga rösträkningen som gäller. Där väntas resultat komma först i helgen. Inga nya röster kommer dock att tillkomma och vanligen är det inga stora skillnader mellan den preliminära rösträkningen som nu är klar och den slutgiltiga rösträkningen. 
09.12
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om regeringsbildningen.
09.13
I dag onsdag har Alliansen bjudit in Stefan Löfven till samtal för att söka Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering. Man menar att man är det största gemensamma regeringsalternativet, även om de rödgröna just nu har två mandat mer i riksdagen, och därför borde bilda regering.
09.15
Viktigt att komma ihåg är att det valresultat vi har nu inte är det slutgiltiga valresultatet. Fortfarande ska de så kallade utlandsrösterna och sena förtidsröster räknas. Eftersom det är relativt få röster som skiljer denna gång kan dessa sena röster avgöra valet. Det slutgiltiga valresultatet väntas komma i veckan.
09.16
I sin inbjudan till Stefan Löfven säger Alliansen att man är villig att kompromissa kring migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.
09.18
Stefan Löfvens och Socialdemokraternas presskontakter har sagt till SVT Nyheter att en kommentar på Alliansens inbjudan kommer senare i dag.
09.27
Alliansen håller en presskonferens klockan 11 i dag och vi kommer då uppdatera i denna direktrapportering.
09.45
Kommer denna presskonferens att live-streamas på SVT Play eller visas på SVTs vanliga kanaler?
Den kommer att streamas på SVT Play och här på sajten. 
10.39
Här kan man följa PK:n på SVT Play 

Nyheter Direkt - Alliansens presskonferens om regeringsbildning

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet