Extremt jämnt i mandatfördelningen

Efterspelet till valet – SVT Nyheter direktrapporterar
Efterspelet till valet – SVT Nyheter direktrapporterar

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elisabeth Marmorstein om Alliansens inbjudan till samtal med S

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Visa bilder och klipp (2)

SVT rapporterade · Sverige går till val 2018

För att sammanfatta: Igår bjöd Alliansen in Stefan Löfven till samtal för att få stöd från honom och Socialdemokraterna för en Alliansregering. Löfven sa nej. 
Alliansen menar att de borde bilda regering eftersom de är det största gemensamma regeringsalternativet. De jämför hur många röster de fyra fick med hur många röster S+MP fick, men räknar bort V. 
Stefan Löfven däremot menar att de rödgröna (S+MP+V) ser ut att ha fått flest röster och därför borde regeringsbildningen ske där - även om han inte har sagt rakt ut att vare sig V eller MP skulle ingå i regeringen. Eftersom S är det största partiet i den största konstellationen/blocket ska S få statsministerposten, menar Stefan Löfven. 
Vi ska också komma ihåg att rösterna fortfarande räknas och eftersom det är små marginaler mellan rödgröna och Alliansen vet vi inte hur slutresultatet blir. 
Den preliminära rösträkningen: 
  • Den preliminära rösträkningen är nu klar, det betyder att samtliga röster nu är räknade. Resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag.
 
Den slutgiltiga rösträkningen: 
  • Den slutgiltiga rösträkningen är en kontrollräkning där man börjat om från början med alla röster, för att dubbelkolla att allt stämmer. Det är den slutgiltiga rösträkningen som gäller. Där väntas resultat komma först i helgen. Inga nya röster kommer dock att tillkomma och vanligen är det inga stora skillnader mellan den preliminära rösträkningen som nu är klar och den slutgiltiga rösträkningen. 
09.12
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om regeringsbildningen.
09.13
I dag onsdag har Alliansen bjudit in Stefan Löfven till samtal för att söka Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering. Man menar att man är det största gemensamma regeringsalternativet, även om de rödgröna just nu har två mandat mer i riksdagen, och därför borde bilda regering.
09.15
Viktigt att komma ihåg är att det valresultat vi har nu inte är det slutgiltiga valresultatet. Fortfarande ska de så kallade utlandsrösterna och sena förtidsröster räknas. Eftersom det är relativt få röster som skiljer denna gång kan dessa sena röster avgöra valet. Det slutgiltiga valresultatet väntas komma i veckan.
09.16
I sin inbjudan till Stefan Löfven säger Alliansen att man är villig att kompromissa kring migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.
09.18
Stefan Löfvens och Socialdemokraternas presskontakter har sagt till SVT Nyheter att en kommentar på Alliansens inbjudan kommer senare i dag.
09.27
Alliansen håller en presskonferens klockan 11 i dag och vi kommer då uppdatera i denna direktrapportering.
09.45
Kommer denna presskonferens att live-streamas på SVT Play eller visas på SVTs vanliga kanaler?
Den kommer att streamas på SVT Play och här på sajten. 
10.39
Här kan man följa PK:n på SVT Play 

Nyheter Direkt - Alliansens presskonferens om regeringsbildning

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
10.53
Vår livesändning från presskonferensen börjar 10.55. Med i studion finns inrikesreporter Elisabeth Marmorstein.
10.56
Elisabeth Marmorstein tror att Alliansen under PK:n kommer att upprepa det som är sagt i artikeln på DN Debatt - att det är Alliansen som gäller för de fyra partierna.
10.58
Angående hur långt ifrån partierna står ifrån varandra i de frågor där samarbete föreslagits säger Elisabeth Marmorstein "tittar man på migrationspolitiken finns splittringarna inom blocken".
10.59
Man har alltså föreslagit samarbete kring migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.
10.59
"En sakpolitisk decemberöverenskommelse", säger Elisabeth Marmorstein.
11.00
Elisabeth Marmorstein säger att det inte är särskilt troligt att Stefan Löfven kommer stödja en Ulf Kristersson-ledd regering.
11.01
"Sverigedemokraterna kommer inte lägga sig platt", säger Elisabeth Marmorstein angående det kommande statsministervalet. "Ingen part kan räkna med att de kommer ge sitt passiva godkännande."
11.03
Nu börjar presskonferensen.
11.05
I grund och botten har vi ett resultat efter valet. Vi vill visa respekt för valresultatet och vi drar slutsatsen att vi är det i särklass största gemensamma regeringsalternativet, säger Ulf Kristersson.
11.05
Ulf Kristersson: Vi ska göra det bästa vi kan för Sverige och ta vara på ett resultat som är långt ifrån komplicerat.

Senaste om: Val 2018 - #dinröst