Kerttu Carneborn fick ingen uppföljning i Sverige för sin diagnos. Foto: SVT

Togs inte på allvar i Sverige – fick vård i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Kerttu Carneborn diagnostiserades med fibromyalgi och Sjögrens syndrom 2006. Därefter har hon inte fått uppföljning i Sverige. Hon sökte vård i Finland där det visade sig att hon har en helt annan diagnos.

Kerttu Carneborn från Norrköping berättar att hon aldrig hade varit sjuk förrän hon 2006 fick diagnoserna fibromyalgi och Sjögrens syndrom, även kallat bindvävsreumatism.

Men någon reumatolog fick hon aldrig tid hos.

Val 2018 – #dinröst

– De sa bara att jag var deprimerad och skulle äta lugnande medicin, men deprimerad var jag inte.

Fick vård i Finland

Då hon inte fick någon uppföljning i Sverige hittade hennes syster en expert i Tammerfors i Finland.

– Jag bokade direkt en tid och åkte dit, och där sa de genast att jag hade MCTD, en blandad bindvävssjukdom. Det säger läkarna här i Sverige inget om.

Illa behandlad

Kerttu Carneborn lider även av SLE, en autoimmun inflammationssjukdom. Gemensamt för alla sjukdomarna är en konstant trötthet som inte går att sova bort.

Försäkringskassan ersatte inte Kerttus undersökningar i Finland, men läkarintyget kan ha hjälpt henne att få sjukpension.

– Jag behandlas som om jag inte vore vid mina sinnens fulla bruk. Jag är fullt normal och kan tänka även om jag inte orkar allt. Läkaren som jag gick till påstod att jag vägrade äta lugnande medicin, men jag är inte deprimerad.

Fler svenskar vårdas utomlands

Allt fler svenskar har sökt vård utomlands efter att en EU-lag gjorde det lättare att söka vård i länder inom Europas ekonomiska samarbetsområde. Enligt lagen är villkoret för utlandsvård att det även erbjuds och berättigar till ersättning i hemlandet.

2016 fick närmare 2500 personer ersättning för vård utomlands av försäkringskassan. Sammanlagt betalade försäkringskassan ut 70 miljoner kronor för sådan typ av vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet