Htun Htun Win berättar varför han vill lära sig mer om det svenska valsystemet. Foto: SVT

Utrikesfödda utbildas i det svenska valsystemet

Publicerad

För att öka valdeltagandet hos utrikesfödda personer arrangeras nu studiecirklar runt om i Jönköpings län. Deltagarna får bland annat lära sig hur den svenska demokratin är uppbyggd, hur valen går till och vad de olika partierna står för.

Det pågår undervisning i integrationsenhetens lokaler i Nässjö. En grupp utrikesfödda personer undervisas i det svenska valsystemet. När SVT Nyheter Jönköping är på besök pratar kursledaren om hur det brukar gå till före valdagen med intensiva valdebatter på tv. En av deltagarna är Thun Thun Win från Burma.

– Jag vill lära mig om det svenska systemet och om de politiska partierna, jag tror att det är jätteviktigt så att man väljer rätt personer som ska styra, säger han.

Val 2018 – #dinröst

Arrangeras i sju kommuner

Målet med studiecirklarna är att fler utrikesfödda ska rösta. Foto: SVT

Studiecirklarna arrangeras i sju kommuner i Jönköpings län tillsammans med studieförbunden ABF och Vuxenskolan.

– Min röst och en utrikesfödds röst är lika mycket värda.  Det är jätteviktigt att få människor att förstå det, vi vill ha en kommun och en riksdag som representerar alla, säger Sandra Sandin Lindqvist, integrationssamordnare på Nässjö kommun.  

Htun Htun Win får inte rösta i kommande val men kommer att föra den nyvunna kunskapen vidare till sina vänner.

– Det är viktigt att man diskuterar om partiernas ställning och om demokratin i Sverige. Jag kommer att uppmuntra andra att rösta, avslutar han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet