Torvallaskolan är en av de skolor som nu får mer resurser.

Utsatta skolor ska få mer resurser

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har många nyanlända kommit. Det har givetvis påverkat resultaten men samtidigt är det långt ifrån den enda anledningen till att resultaten nu sjunkit så drastiskt.

Det är även tydligt att familjernas socioekonomiska bakgrund spelar in. Av den anledningen har barn- och utbildningsnämnden i Östersund nu beslutat om att sätta ett nytt resursfördelningsmodell i sjön.

– Modellen ska ta hänsyn till vilken bakgrund eleverna har, vilken utbildningsnivå föräldrarna har, om man lever i familjer som uppbär försörjningsstöd, om man bor med en eller bägge vårdnadshavarna och hur länge man varit i Sverige. Men vi behöver även göra mer, säger Niklas Daoson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden och fortsätter:

– Vi ska ha de bästa lärarna och de mesta resurserna och det bästa ledarskapet vid de skolor som har de största utmaningarna.

Betyder det att man tar resurser från andra skolor?

– Ja, det är ju så när man omfördelar så ska vi försöka skapa en mer rättvis skolorganisation, för som det är nu har man haft samma resurs oavsett vilken förutsättning man haft att klara uppdraget och det har inte varit rättvist.

Mer personal till vissa skolor

Konkret innebär detta att utsatta skolor nu ska få mera stöd. Det kan handla om att få fler förstalärare och mer resurser till ledning och elevhälsa.

– På Parkskolan har vi till exempel i tillsatt kisar, eller vuxenstödjare, som ska skapa utökad studiero. Så vi jobbar på många olika sätt, sedan får vi se hur långt det räcker, säger Niklas Daoson.

– Sedan vill jag även säga att skolan inte kan lösa detta själv. Skolan är en del av sin omgivning. Jag tror att fler behöver vara med och lyfta hela området. Det handlar om allt från hur vi bostadsplanerar, hur det ser ut med övriga samhällsnärvaron i de här området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Skola

Mer i ämnet