Helena Karlsson på Kulturverket har jobbat med den konstnärliga biten av projektet tillsammans med deltagarna. Foto: SVT

Vill få funktionsnedsatta att rösta

Uppdaterad
Publicerad

En partipolitiskt obunden valstuga har ställts upp i Umeå med syfte är att få fler med intellektuella funktionsnedsättningar att rösta.
– Vi vill ju nå ut med de här budskapen, säger Helena Karlsson på Kulturverket, som står bakom utställningen.

På tisdagskvällen invigdes en partipolitiskt obunden utställning på Rådhusesplanaden i centrala Umeå. Utställningen är anordnad av Kulturverket och Umeå kommuns verksamhet ”Fritid för alla” tillsammans med deltagare från Café vaniljdrömmen.

Bakgrunden till den här utställningen är att Vuxenskolan under året har hållit i en studiecirkel där syftet har varit att få fler vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar att rösta.

”Viktigt att uttrycka sin åsikt”

Det har varit politiska diskussioner om bland annat demokrati, hur man röstar och vilka partier det finns att rösta på. Helena Karlsson på Kulturverket har jobbat med den konstnärliga biten av projektet tillsammans med deltagarna.

– Vi har tryckt tröjor, vi gjorde affischer. Och så kände vi att, jamen, en valstuga måste vi ha! Vi vill ju nå ut med de här budskapen, det är så viktigt att de får uttrycka sin åsikt. Så då har vi gjort det här, vi kallar det en partipolitiskt obunden utställning, för vi vill väcka eftertanke bara, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet