Emilia Orpana (SD) hotades av en ung man i en vallokal i Nynäshamn. Foto: Privat och SVT

SD-ordförande i Nynäshamn anmäler dödshot vid vallokal

Uppdaterad
Publicerad

Två valarbetare och en väljare ska ha blivit utsatta för hot vid en vallokal i Nynäshamn. En av valarbetarna som uppger att hon blivit hotad är Sverigedemokraternas ordförande i Nynäshamn, Emilia Orpana.

Emilia Orpana, tillsammans med en kollega från partiet, ska under söndagsförmiddagen blivit dödshotade av en ung man vid en vallokal i Nynäshamn.

Emilia Orpana Foto: privat
Val 2018 – #dinröst

– Han sa ”jag ska döda er”, sedan hotade han min kollega att han skulle slå sönder hans huvud, säger Emilia Orpana, ordförande för Sverigedemokraterna i Nynäshamn.

Emilia Orpana upplevde situationen som mycket hotfull och hon var tidvis orolig för att mannen skulle attackera henne fysiskt. Emilia är gravid.

– Han viftade med armarna. Jag blev rädd för att han skulle slå mig i magen, säger Emilia Orpana.

Polisen kommer inte bevaka lokalen

Polis har varit på plats och sökt efter gärningspersonen men inte hittat honom.

– Det här är enda stöket i hela Stockholm som vi upplevt i samband med röstningen, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.

Men trots att ingen person gripits, har polisen beslutat att inte stanna kvar vid vallokalen i Nynäshamn.

– Vi har över 1000 vallokaler under dagen i region Stockholm och vi kan ju inte vara på alla. Vi kommer om folk känner obehag eller oro, säger Mats Eriksson.

Ingen av målsägarna är fysiskt skadade. Anmälan avseende olaga hot kommer att upprättas, skriver polisen på sin hemsida.

Emilia Orpana känner sig trygg med att fortsätta sitt arbete vid vallokalen under dagen.

– Jag har fått ett nummer till polisen som jag ska ringa om jag känner mig otrygg, säger Emilia Orpana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet