Ella Kardemark säger att KD i Halmstad är nöjda med valet trots att partiet tappade ett mandat genom lottning i sluträkningen. Foto: SVT

Valdramatik i Halmstad – lotten tog mandat från KD

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vann ett mandat från Kristdemokraterna i Halmstad med hjälp av lottning i slutskedet av rösträkningen i kommunvalet. Det var så jämt att de båda partierna fattades bara en röst vardera för att vinna mandatet.

Trots att Kristdemokraterna alltså förlorade ett av sina fem mandat till Socialdemokraterna i sluträkningen är förstanamnet Ella Kardemark vid gott mod.

– Vi har ändå gjort ett jätteval. Vi har fördubblat oss i fullmäktige. Så vi är glada och nöjda oavsett, säger Ella Kardemark (KD).

Val 2018 – #dinröst

Men det är väl ändå snöpligt?

– De är mycket snöpligt. Det visar sig att det faller på lottning. Hade vi haft en röst till i kommunvalet så hade mandatet varit vårt. Och likadant för Socialdemokraterna, hade de fått en röst till så hade mandatet varit deras. Så det var dött lopp.

Därför fick lotten avgöra, och den föll alltså till Socialdemokraternas fördel. Det innebär att S till slut landade på 23 mandat.

KD överklagar underkända röster

Men Kristdemokraterna planerar att överklaga fyra icke godkända röster hos valprövningsnämnden, och hoppas genom det få den där enda rösten som skulle vinna tillbaka det femte mandatet till KD.

– I länsstyrelsens sluträkning nu på eftermiddagen så ogiltigförklarande man fyra KD-röster. Och här är vi i ett läge där det handlar om en röst, så vi vill helt enkelt att man ser över de fyra rösterna en gång till. Det är inte så att vi är dåliga förlorare men jag tror att S hade gjort samma sak om lotten hade fallit på oss.

Mandatförändringen påverkar inte styrkeförhållandena mellan blocken.

Hallandsposten var först med att berätta om mandatdramatiken i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet