Anders Gustavsson (M), regionpolitiker.

”Väljarna har ställt till det lite”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen hoppas att ett majoritetsstyre ska finnas klart inom en och en halv vecka. Alliansen fick 34 mandat medan de rödgröna fick 29 av de 81 mandaten.

De återstående 18 mandaten tillhör dels Sverigedemokraterna (elva mandat) och dels det nystartade partiet Bevara Akutsjukhusen (BA) med sju mandat. Mandatfördelningen efter årets val har lämnat regionen med inte bara ett, utan två vågmästarpartier.

– Ja, väljarna har ju ställt till det lite jämfört med tidigare år, eftersom det nu finns två partier utanför de traditionella blocken, säger Anders Gustavsson (M), en av förhandlarna.

Och allianskollegan Anders Samuelsson (C) håller med.

”Vet inte ens själva”

– Det svåra är att veta hur det här nya partiet tänker i andra frågor, det vet de kanske inte ens själva ännu, säger han. Det gör att det är svårt även för oss att veta hur vi ska förhålla oss till dem.

Efter förra valet gjorde alliansen upp med Vänsterpartiet, i en valteknisk samverkan utan politiska inslag. Den innebar att Vänsterpartiet fick poster i styrelse och nämnder mot att man gav stöd till alliansen i valet till de ledande posterna.

Hur det kommer se ut efter årets val vill ingen ännu kommentera, men Anders Gustavsson (M) tror att det är klart inom en och en halv vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.