Foto: SVT DesignVisa alla (2)
Visa alla (2)

Valchock i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Regionvalet i Västernorrland artar sig till en rysare. Socialdemokraterna går kraftigt bakåt medan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går framåt, visar en färsk Sifo-undersökning.

Undersökningen visar stora förändringar i opinionsläget sedan förra valet. Det största raset står Socialdemokraterna för som tappar från 48 procent i förra valet till 32 procent i mätningen.

Sjukvårdspartiet som gör comeback i regionpolitiken får åtta procent enligt mätningen, anmärkningsvärt med tanke på att partiet lades vilande inför förra valet.  SJVP har knappt ens hunnit starta sin valrörelse och saknar ännu ett färdigt valprogram.

Opinionsmätningen som är beställd av Moderaterna gjordes mellan 9 och 19 mars och omfattar 1 023 intervjuer med länsbor mellan 18 och 79 år.

Miljöpartiet åker ur – V och SD kraftigt framåt

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går kraftigt framåt medan Miljöpartiet, som styrt tillsammans med S åker ur regionfullmäktige.
Partiet fick drygt 4,3 procent av rösterna förra valet men skrapar bara ihop 2 procent i den här opinionsundersökningen – under spärren.

Vänsterpartiet har ju varit djupt internt splittrade ända sedan man hoppade av samarbetet med S och MP i januari 2016, men skulle nu få 12 procent av rösterna om det vore val i dag, ett rejält skutt upp från valresultatet 6,9 procent.

Partiet har ju profilerat sig hårt som förkämpar för Sollefteå sjukhus, en satsning som uppenbart har väckt gillande. Flera företrädare för aktionsgruppen i Sollefteå står numera på Vänsterpartiets lista inför valet.  

Vänder upp och ner på hela regionpolitiken

Sverigedemokraterna landar på samma siffra som V, 12 procent, en kraftig ökning från valresultatet 2014 på 7,5 procent.

Även Centerpartiet går framåt enligt Sifos undersökning och skulle få 10 procent av rösterna i dag.
Liberalerna ligger relativt stilla runt 4 procent medan det fjärde vårdallianspartiet, Kristdemokraterna går från 4 till 3 procent.

Det största oppositionspartiet, Moderaterna, ligger relativt stabilt och backar från 14 till 13 procent.

– Vi analyserar inte bakgrunden till opinionsförändringen men vi har givetvis noterat den debatt som pågått i Västernorrland kring BB och sjukhusfrågorna. Det är inte orimligt att svaret finns där, säger Jonathan Wennö vid Sifo.

(S)ämre än efter Mantecskandalen

Opinionssiffrorna vänder upp och ner på det mesta i regionpolitiken och lär skapa rejäl debatt när regionfullmäktige börjar på onsdagen.  För Socialdemokraterna måste undersökningen innebära en chock. Det är betydligt sämre siffror än de man fick i valet 2010 då landstinget skakats av Mantecskandalen och turerna kring sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson. 2010 fick S 40 procent av rösterna vilket ledde till ett historiskt maktskifte i landstinget.

SVT Västernorrland är på plats och rapporterar under både onsdagen och torsdagen.

Undersökningen omfattar 1.023 personer i Västernorrland mellan 18 och 79 år.

Dessa har svarat på frågor via en webbenkät i Kantar SIFOs onlinepanel

Webbpaneler tenderar enligt SIFO att undervärdera socialdemokraterna. Det beror på att (S) har hög andel väljare i de äldre ålderskategorierna som är svåra att nå via webbpaneler. Det försöker SIFO att väga in och kompensera, uppger opinionsintitutet.

Tveksamma och de som inte kan ange partisympati eller som anger att de inte tänker rösta i valet är 24 procent. Det ska ställas i relation till valdeltagandet 2014 då 17 procent av väljarna inte deltog i regionvalet.

Felmarginalen är tre procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.