Valstugorna har öppnat på Stora torget i Karlstad Foto: SVT

Valstugor och valaffischer lever kvar

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har dörrarna till många valstugor slagits upp och från och med nu finns det också valaffischer att beskåda både högt och lågt. Precis som det brukar vara så här någon månad innan det är dags för val.

För trots att partierna idag har många andra möjligheter att kommunicera med väljare, tillexempel via sociala medier, lever de traditionella sätten också kvar. Affischerna och stugorna. Det fysiska mötet är viktigt. De verkar de flesta partiföreträdare vara överens om.

– Det är kanske inte avgörande för vad folk ska rösta på, men vi får så mycket till oss, säger Marianne Utterdahl (SIV), landstingsråd, som finns på plats vid valstugan på Stora torget i Karlstad.

Val 2018 – #dinröst

Ger bekräftelse

Statsvetaren Anders Broman tror att stugorna och valaffischerna kan ha flera olika betydelser. Kanske är det inte så många som avgör hur de ska rösta på grund av vad som står på en valaffisch, men att se något som man sympatiserar med tror han kan ha betydelse för om man bestämmer sig för att gå och rösta eller inte.

Viktigt internt

– Sen spelar det också roll för de egna partiarbetarna.  För att få en god stämning och visa att vi är med, vi är på gång och vi gör saker och ting, säger han.

En teori som också får stöd av Moderaternas valgeneral Karl Opdal .

– Affischerna, de är ju jätteroligt  och det är kul för våra ”muffare”, de från ungdomsförbundet, att åka runt på nätterna och sätta upp affischerna. Och det blir också en taggande grej för de i partiet att arbeta ordentligt fysiskt, så det är skoj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet