Foto: SVT
Val 2018

Vännäs bäst i klassen – har störst andel behöriga lärare

Publicerad

Vännäs kommun har högst andel behöriga lärare i hela länet.
– Det är säkert möjligheten att pendla från Umeå som gör det möjligt för oss att ha så gott om utbildade lärare, säger Lina Gullbrand, som är rektor för F-3 vid Vännäsby skola.

Enligt en undersökning som gjordes förra läsåret ligger Vännäs kommun i topp med 88 procent lärarbehörighet, före Umeå som hade omkring 85 procent legitimerade lärare.

– Det märks på att vi har väldigt kunnig personal som vet precis vad de ska göra för att eleverna ska nå så långt som de bara kan. Vi har god koll på läroplanen och undervisningsmetoder och så vidare, säger en stolt Lina Gullbrand.

– Både lönebilden och arbetsmiljön är sånt som gör oss attraktiva som arbetsgivare, säger hon.

Till skolor som det är svårare att rekrytera till vill hon ge rådet:

– Det är vi tillsammans som är vår arbetsmiljö. Det är viktigt att ha en bra och öppen dialog så att alla kan bidra med sitt bästa och sträva efter det.

Gullbrand: ”Vi satsar stenhårt”

En förklaring till att man har bättre siffror än Umeå när det gäller behöriga lärare tror Lina Gullbrand handlar om att det är ett kontinuerligt arbete med inriktning på att bli bäst som ska till.

– Vi satsar stenhårt på att bli bästa skolkommunen.

Som exempel på att göra kommunen attraktiv nämner rektorn att man ifjol lät lärarlönelyftet gynna samtliga lärare, något Umeå inte gjorde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Skola

Mer i ämnet